Het toegangshek tot de hoogstamboomgaard waar de tiny houses worden geplaatst
Het toegangshek tot de hoogstamboomgaard waar de tiny houses worden geplaatst Hannie Visser-Kieboom

Liniecommissie buigt zich over plan voor tiny houses

Wonen

GORINCHEM De Liniecommissie buigt zich maandag over het plan om tien tiny houses te plaatsen in de boomgaard op landgoed de Fazant op de grens met de gemeente West-Betuwe. Een HIA (Heritage Impace Assesment) is niet nodig, deze wordt alleen opgesteld bij grote projecten.

Donderdagavond sprak de raad voor de tweede maal over het plaatsen van tien tiny houses in de hoogstamftuit boomgaard van 8,5 ha. van Fred en Karlijn Klerk. ,,We willen onze hoogstamboomgaard verder ontwikkelen en open stellen voor mensen die op zoek zijn natuur en rust. De tiny houses zijn niet zichtbaar vanaf Fort Vuren en beslaan maar een klein oppervlakte van de boomgaard. We willen dit juist heel zorgvuldig doen”. Klerk was niet de enige inspreker, ook buurman Dirk Verschoor liet van zich horen, hij verzet zich tegen het plan omdat hij vreest voor aantasting van het werelderfgoed Fort Vuren. De tiny houses staan in de verboden kring rond het fort. ,,Zonder gedegen ruimtelijke onderbouwing kan het plan niet doorgaan, we moeten de juiste erfgoedprocedure volgen”. Verschoor noemde het advies van de commissie Dorp, Stad en Land ‘komisch’.

Enkele raadsfracties stelde toch voor een HIA uit te voeren, maar wethouder Ro van Doesburg liet weten dat overdreven te vinden omdat deze alleen bij grote projecten wordt gebruikt. Hij liet de commissie weten dat de Liniecommissie maandag vergadert over het plan, dat lukte niet eerder vanwege de vakantie. Over de bedenking van geen bezwaar tegen het plan neemt de raad op 23 september een besluit. Naar aanleiding van de discussie in de commissie wordt in het plan wel de nokhoogte van de tiny houses aangepast, deze gaat van zes naar vijf meter. Eerder stelde de VVD schriftelijke vragen over het plaatsen van de tiny houses die mogelijk de werelderfgoedstatus van Fort Vuren aan zou kunnen tasten. Raadslid Attie Mager verzocht haar vragen te beantwoorden voor de raadsvergadering van 23 september.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?