Stadsorganist Arjan Versluis achter het kerkorgel in de Grote kerk, het is gebouwd in 1853
Stadsorganist Arjan Versluis achter het kerkorgel in de Grote kerk, het is gebouwd in 1853 Hannie Visser-Kieboom

Feestelijke start van culturele zondagen

Kunst

GORINCHEM Het nieuwe seizoen van de culturele zondagen gaat feestelijk van start op 12 september. Als het droog is, trekt door de binnenstad een bonte stoet van danseressen van balletschool Papillon onder leiding van Anja Rietveld. Ze zijn gehuld in theatrale kostuums van de hand van Willy Lemmen, om aandacht te vestigen op de deelnemende galeries, musea en theaters. 

In diverse locaties zijn extra activiteiten gratis te bezoeken. Zo spelen in de tuin achter Galerie de Burgpoort het duo Wout van der Molen en Yvonne Bruns op diverse instrumenten een mix van licht klassiek, pop en folk. In de Grote Kerk is een expositie van Jopie Minnaard-Verheijke met aquarellen en gemengde technieken. Maar tussen twee en vier uur speelt stadsorganist Arjan Versluis een eigen keuze van orgelwerken. Hij wisselt dit af met rondleidingen voor bezoekers naar het grote orgel waar hij vol passie zal vertellen over de werking van dit magistrale instrument. De tuin van Het Zevende Huis aan de Knipsteeg komt muzikaal tot bloei met optredens van Flavour Graveyard, Jeroen Jansen en Liguster. Bij of in molen De Hoop vindt een optreden plaats van het meezing café.

EXPOSITIES In het atelier voor clavecimbelbouw is tevens een expositie van Silene van Waveren (humoristische keramiek). Verder kan men wandelen langs de verschillende deelnemers: De Caponnière (expositie Gert-Jan Ariaans), het Stiltecentrum aan de voet van de Grote Toren (krachtbeelden), ’t Hart Expo in de Gasthuisstraat 34 (Playmobil diorama’s). In galerie De Burgpoort in de Burgstraat 13 zijn wisselende werken te zien van zes kunstenaars met verschillende technieken en op nummer 19 exposeert Karen Bruggeman eigen werk met gemengde technieken. In ‘De Weverij’ van Studio Roodenburg op de Langendijk 73 vinden ambachtelijke demonstraties plaats aan de weefgetouwen. Galerie Kunst bij Karel op nummer 88 heeft weer een keur aan nieuwe werken (keramiek, schilderijen en ruimtelijke objecten). Tenslotte is men welkom in het Gorcums Museum en het Hendrick Hamelmuseum.