Afbeelding
Sietsema Productions

STO-GOAL: werken aan sterk techniekonderwijs in Gorinchem - Altena

Onderwijs

GORINCHEM In de regio Gorinchem en Altena is een nijpend tekort aan technische vakmensen op mbo-niveau in verschillende vakgebieden. Sterk Techniek Onderwijs – Gorinchem | Altena (STO-GOAL) probeert daar iets aan te doen. Op 22 september vindt in Gorinchem een bijeenkomst plaats waarin duidelijk wordt gemaakt waar STO-GOAL na anderhalf jaar staat.

door Louis van Oort

De tekorten in de techniek bevinden zich met name in de bouw, maritieme industrie, logistieke beroepen en de ICT, maar ook op het gebied van onder meer duurzaamheid, energietransitie en smart technology. Vanwege de voorspelde flinke krimp van het aantal vmbo-leerlingen, vormt het een uitdaging om kwalitatief hoogstaand onderwijs te verzorgen en voldoende leerlingen te laten in- en doorstromen naar een technische (v)mbo-opleiding in de regio. Onderlinge samenwerking, kennisdeling en het bundelen van de krachten is hiervoor cruciaal.

In het regioplan van STO-GOAL worden de knelpunten van het huidige aanbod en kwaliteit van het technisch vmbo aangepakt, passend bij de regionale arbeidsmarktbehoefte. Onderwijsinstellingen en bedrijven werken hierbij nauw samen.

MINDER ONTMOETINGEN ,,STO-GOAL werd januari 2020 in gang gezet. Helaas sloeg twee maanden later corona toe, maar we hebben wel een start kunnen maken”, vertelt programmamanager Lenie van Lieverloo. ,,In de anderhalf jaar daarna is er vanzelfsprekend minder sprake van ontmoetingen geweest dan gepland en gewenst, maar we hebben bepaald niet stil gezeten. Op allerlei manieren hebben we de werkzaamheden voortgezet en nu willen we aan de regio laten zien hoe ver we zijn.”

Zo’n eerste jaar kenmerkt zich volgens Van Lieverloo vooral door de vorming van werkgroepen van docenten. ,,Zij moeten het met elkaar gaan doen. Helaas konden ze door alle coronamaatregelen doorgaans niet aan de slag op locatie. Dus de opdracht was: bedenk een plan B, want stilzitten is geen optie. Innovatieve ontwikkelingen móéten worden vastgehouden.”

Daarom is vervolgens meer werk gemaakt van de ontwikkelingskant en is geïnventariseerd wat er allemaal al gerealiseerd is. ,,Nu is zo langzamerhand de fase aangebroken dat we naar de uitvoering kunnen. Bijvoorbeeld hotspots, waarvan we de eerste in juni gerealiseerd hebben. Hartstikke mooi natuurlijk!” Hotspots zijn leer-werkplekken buiten de schoolmuren. Leerlingen leren hier door te werken aan echte praktijkopdrachten van bedrijven.

BIJEENKOMST Op 22 september vindt van 15.00 tot 17.00 uur een bijeenkomst rond STO-GOAL plaats bij de Hipper & Kolfbaan aan de Torenstraat 1a in Gorinchem. Hierbij vertellen de zeven programmaleiders over de stand van zaken en maakt Bram Inpijn van Van Dijk-Inpijn inzichtelijk hoe zijn bedrijf zich heeft vernieuwd en wat het belang van STO is voor zijn bedrijf en de regio. Na afloop is er gelegenheid tot netwerken.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via dit formulier.