Vlnr: Jacqueline Blom (Mantelzorg Gemeente Gorinchem), Hedda Schut (redacteur), Anika van der Kevie (Festivaldirecteur IFFG), Dick Kits (auteur boek Dementie & Empathie).
Vlnr: Jacqueline Blom (Mantelzorg Gemeente Gorinchem), Hedda Schut (redacteur), Anika van der Kevie (Festivaldirecteur IFFG), Dick Kits (auteur boek Dementie & Empathie). Ferry Verheij

Publiek onder de indruk bij uitverkocht IFFG-film ter gelegenheid van Alzheimerdag

20 september 2021 om 12:52 Film

GORINCHEM Dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Wereldwijd neemt het aantal mensen met dementie jaarlijks toe. Een mondiaal en actueel thema waar het Internationaal FilmFestival Gorinchem (IFFG) aandacht aan besteedt. Zondag 19 september toonde het IFFG in VUE Cinema de alom geprezen film The Father. Acteur Anthony Hopkins sleepte dit jaar, op 83-jarige leeftijd, de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol in de wacht bij deze film.

De filmspecial was razendsnel uitverkocht, dus de organisatie laste nog een extra vertoning in. In The Father verliest Anthony zijn grip op de realiteit. De film is aangrijpend maar bovenal respectvol en ontroerend. 

Na afloop ging schrijver, en voormalig eigenaar van zorgbureau Kroese Kits, Dick Kits in gesprek met filmfestivaldirecteur Anika van der Kevie. Zij gingen in op het thema dementie, de gevolgen voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. ,,Bij een dergelijke diagnose als dementie, is er veel angst en onzekerheid, daarbij is het belang van empathie voor de patiënt enorm groot. Het gaat ook over meebewegen en acceptatie”, aldus Kits. 

Geheel aansluitend bij het slot van de film is de pakkende quote ‘Ontmoet de mens daar waar hij is’ in het boek van Kits. Hij lanceerde deze middag in VUE Cinema zijn recent verschenen boek Dementie & Empathie. Het boek is te verkrijgen bij Boekhandel De Mandarijn in Gorinchem.

De bezoekers waren enorm onder de indruk van de pakkende film. Met vragen omtrent mantelzorg konden zij na afloop terecht bij Jacqueline Blom van het Mantelzorgpunt gemeente Gorinchem.

Zondag was de eerste film uit een hele reeks films uit het najaar programma van het IFFG. Eerstvolgende is de Monday Movie Night op 27 september met de prachtige Marokkaanse film Adam. Meer informatie en kaarten via www.iffg.nl

Foto 1: Dick Kits en Anika van der Kevie in gesprek na afloop bij film The Father.