Afbeelding
Mirjam de Swart

OM onderzoekt Gomarus

20 september 2021 om 11:02

GORINCHEM (ANP) Het Openbaar Ministerie start na aangifte van de Inspectie van Onderwijs een strafrechtelijk onderzoek naar de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem, omdat leerlingen gediscrimineerd zouden worden wegens hun seksuele geaardheid.

Volgens een woordvoerder van de Inspectie had de scholengroep vastgelegd dat scholen in gesprek zouden gaan met ouders van leerlingen die een homoseksuele relatie hebben. Dit geldt niet voor leerlingen met een heteroseksuele relatie. Een OM-woordvoerder laat weten dat er genoeg aanleiding is voor strafrechtelijk onderzoek. De Inspectie concludeerde dat niet alle leerlingen zich veilig voelen op de scholen en heeft het bestuur opgedragen daar wat aan te doen. In 2022 onderzoekt de Inspectie hoe het bestuur die aanbeveling heeft uitgevoerd.

De Gomarus kwam eerder in het nieuws omdat leerlingen gedwongen werden uit de kast te komen tegenover hun ouders, ook als ze hiervoor nog niet klaar waren. Dat was aanleiding voor de Inspectie om onderzoek te doen. De scholengemeenschap wilde publicatie van het inspectierapport blokkeren, maar de rechter ging daar niet in mee.