Vicky Bergman bij de tentoonstelling in Amersfoort, links wethouder Cees van Eijk en rechts Mirjam Bekker-Stoop
Vicky Bergman bij de tentoonstelling in Amersfoort, links wethouder Cees van Eijk en rechts Mirjam Bekker-Stoop prive collectie

Vicky en Chris doorbreken de cirkel van huiselijk geweld

8 oktober 2021 om 08:29 Maatschappelijk

GORINCHEM Vicky Bergman en haar broer Chris de Rooij prijken samen op één van de levensgrote borden van de buiten-expositie ‘WIJ..doorbreken de cirkel van geweld’. Vanaf maandag zijn ze te zien Buiten de Waterpoort om zo huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken en een bijdrage te leveren aan het doorbreken van de cirkel van geweld.

Het project ‘WIJ.. doorbrekende cirkel van geweld’ gaat over huiselijk geweld en kindermishandeling en is in Gorinchem een initiatief van de gemeente en Veilig thuis Zuid-Holland Zuid . In Nederland worden jaarlijks 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van geweld. Één van hen was ooit Vicky Bergman uit Gorinchem, ze schreef in 2013 een boek over haar ervaringen. ,,Via mail werd ik benaderd, ik aarzelde geen moment, hier wil ik aan mee werken zo dacht ik direct. Ik ben gefotografeerd samen met mijn broer Chris de Rooij, hij heeft mij geholpen toen ik om hulp riep en me naar een ‘blijf van mijn lijf’ huis gebracht. Hij voelde zich aanvankelijk schuldig dat hij me niet eerder had geholpen, maar ik was er zelf niet eerder aan toe. Ik heb jaren nodig gehad om het verwerken. Ik heb therapie gehad en met lotgenoten gesproken en ben zo weerbaar geworden. Dat had ik nooit geleerd, ook had ik niet geleerd om van mezelf te houden. Ik ben zo blij dat ik uit die situatie ben gekomen. Het gaat goed met me, ik heb nu een lieve man. Maar er zijn nog zoveel mensen die in die ellende zitten, die cirkel van geweld moet worden doorbroken, mensen moeten zich veilig voelen. ”.

Mijn eigen moeder werd vroeger ook misbruikt en het is zo moeilijk om dat te doorbreken, als kind blijf je toch altijd loyaal aan je ouders

CREATIEVE THERAPIE De buiten-expositie is samengesteld door stichting Open Mind en reist door heel Nederland, in Gorinchem is hij te zien tot en met 8 november. De expositie is één van de vele projecten van stichting Open Mind die mensen wil verbinden door het vertellen van persoonlijke verhalen in de openbare ruimte en zo onbegrip de wereld uit te helpen. Guusje Veenhoven en Mirjam Bekker-Stoop van Stichting Open Mind hebben de tentoonsteling samengesteld, de foto’s zijn van Mounir Raij. Van alle foto’s is ook een tijdschrift samengesteld. Aan de buiten-expositie hebben ook drie daders van huiselijk geweld meegewerkt. ,,Zij voelen vaak onmacht en hebben ook verdriet van het geweld. Een van de plegers is nog altijd samen met zijn vrouw. Ook omstanders kunnen zich slachtoffer voelen, ook zij moeten het verwerken als er geweld wordt gebruikt. Bij Samen één Gorinchem bied ik schilderen op gevoel aan, ik heb zelf geleerd dat creatieve therapie kan helpen, ik heb nu zelfs een wachtlijst van mensen die mee willen doen. Slachtoffers blijven maar komen, vaak worden ze zelf dader. Mijn eigen moeder werd vroeger ook misbruikt en het is zo moeilijk om dat te doorbreken, als kind blijf je toch altijd loyaal aan je ouders. Ik schaamde me zo, maar ik durfde ook niets te zeggen omdat ik bang was dat ik dan naar een kindertehuis zou moeten. Zelf ben ik nu de schaamte voorbij. Voor al die mensen wil ik een stem zijn.” De toename van het huiselijk geweld door corona heeft ze ook ervaren bij Samen één Gorinchem. ,,Mensen raken gefrustreerd van het thuis zitten of zijn hun baan kwijt, ik zie ook meer scheidingen om me heen. Bij Samen één hebben we iedere week een inloop, maar soms willen mensen liever een individueel gesprek. Pas heb ik nog 2,5 uur met iemand gesproken”.

DIEP DAL Bij de opening van de buiten-expositie in september in Amersfoort mocht Vicky Bergman het openingswoord doen. ,,Als kind woonde ik in Zeist, zodoende kon ik daar ook mijn verhaal vertellen. Maandag doe ik dat in Gorinchem, maar dat vind ik spannender. Ook omdat ik weet dat mijn vader daarbij is. Ik heb hem vergeven dat hij mij als kind in de steek heeft gelaten, mijn therapie heeft mee daarbij geholpen”. Haar toespraak begint met ‘Nee zeggen is niet genoeg als je nog zo klein bent. Ik kon niet voor mezelf opkomen, ik had iemand nodig die mij hielp. Ik weet nog dat ik 8 jaar was en een leraar mij apart nam en vroeg ‘Vicky, waarom doe jij zo raad?’. Ik klapte dicht. Als hij had gevraagd: Vicky, heeft iemand je pijn gedaan of gebeurt er iets wat je niet fijn vindt’, dan had ik kunnen knikken en had hij kunnen doorvragen en mij kunnen helpen. Deze prachtige fototentoonstelling laat zien dat er altijd mensen zijn die je om hulp kunt vragen. En het werkt, want al deze mensen zijn uit een diep dal geklommen en zijn net zoals mij ‘hoopverleners’, die zich inzetten om dit taboe te doorbreken. WIJ.. doorbreken de cirkel van geweld. Geweld hoort nergens thuis.”

De buiten-expositie ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ Buiten de Waterpoort wordt 11 oktober om 16.00 uur geopend door Vicky Bergman samen met wethouder Eelke Kraaieveld. Hij is te zien tot en met 8 november. Op dinsdag 12 oktober van 11.00-13.00 uur is Vicky Bergman zelf aanwezig bij de expositie Buiten de Waterpoort, op woensdag 13 oktober wandelt ze samen met anderen door de stad en is aanspreekbaar om haar verhaal te vertellen, maar ook om verhalen van anderen te horen. Ook is het altijd mogelijk om aan te kloppen bij Samen één Gorinchem voor een gesprek.

.

.

De aankondiging van de gemeente  Gorinchem van de actie tegen geweld