Herdenking bij Monument aan het Melkpad
Herdenking bij Monument aan het Melkpad GP-buro

Herdenking scholieren bij het Joods monument aan het Melkpad

8 oktober 2021 om 10:14 Historie


GORINCHEM De Anne Frankschool, de J.P. Waale school en OBS Dalton hielden deze week hun jaarlijkse herdenking bij het Joods Monument aan het Melkpad. Jaren geleden is gekozen om deze herdenking op de derde dinsdag in september te doen, hoewel de razzia in Gorinchem op 3 oktober 1944 was. Dit jaar viel de derde dinsdag samen met het Joodse Loofhuttenfeest, zodat de scholen de herdenking doorschoven naar 5 oktober.

Leerlingen van de groepen acht van de drie scholen van de Meander Scholengemeenschap hebben het monument geadopteerd. Zowel de leerlingen, als burgemeester Reinie Melissant legden dinsdagavond bloemen.  In 1989 werd het monument in Gorinchem opgericht. Enkele jaren geleden is het gedenkteken vernieuwd en verplaatst naar het Melkpad in Gorinchem. In de betonnen wand achter het monument werden toen alle zeventig namen van de slachtoffers gegrift. 

ANNE FRANK ,,Met de adoptie van en de herdenking bij het monument proberen wij samen met de kinderen lessen te leren uit het verleden. Ook vandaag de dag zien wij immers voorbeelden van onverdraagzaamheid en zinloos geweld. Door de gebeurtenissen rondom de Gorinchemse Joodse Gemeenschap als uitgangspunt te nemen, laten wij onze kinderen ervaren wat de gevolgen kunnen zijn van onverdraagzaamheid. In de hoogste groepen van onze basisschool is de Tweede Wereldoorlog (en de verbanden en overeenkomsten met hun eigen leven van vandaag de dag) een vast onderdeel van de geschiedenislessen. Als Anne Frankschool vinden wij het belangrijk om te leren van het verleden. Deze herdenking is dan ook een brug tussen verleden en heden. Uiteraard besteden we aandacht aan het verhaal van Anne Frank. Persoonlijk ben ik altijd geraakt door de teksten die de kinderen uit groep 8 schrijven. Ze weten vaak zeer treffend te verwoorden waar het om gaat bij grote thema’s als vrijheid en respect. Ik hoop dan ook dat deze herdenking bij iedereen in gedachten blijft en dat het gevoel van saamhorigheid en het besef van onze geschiedenis bij blijft.”

Herdenking bij Monument aan het Melkpad
Herdenking bij Monument aan het Melkpad
Burgemeester Reinie Melissant legde bloemen tijdens de herdenking bij Joodse monument aan het Melkpad