Bezoekers van de Parkinsongroep van dagbestedingslocatie De Bliek worden getrakteerd op een gebakje ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan.
Bezoekers van de Parkinsongroep van dagbestedingslocatie De Bliek worden getrakteerd op een gebakje ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan. De Bliek

Dagbestedingslocatie De Bliek (ont)zorgt al 40 jaar

23 oktober 2021 om 07:52 Zorg

GORINCHEM Veertig jaar geleden opende Rivas dagbestedingslocatie De Bliek zijn deuren in Gorinchem. Deze week wordt, samen met de bezoekers, op feestelijke wijze stilgestaan bij deze mijlpaal. 

Sinds de opening van De Bliek in oktober 1981 veranderde er veel: de verhuizing vanuit de Gorinchemse binnenstad naar het moderne Gasthuis aan de Banneweg en een uitgebreider zorgaanbod voor de bezoekers. Maar de twee hoofddoelen van de dagbesteding veranderden niet: een aantrekkelijk, gestructureerd dagprogramma bieden voor de bezoekers en het ontlasten van mantelzorgers. 

Locatieleider Ellie Egas: ,,Voor iedereen is het belangrijk om de dag op een gezellige en zinvolle manier door te komen. Voor mensen die ouder worden, een beperking hebben, of zich zonder hulp van anderen niet helemaal kunnen redden is dat niet vanzelfsprekend. Een bezoek aan onze dagbestedingslocatie kan daarbij helpen en ook zorgen voor een adempauze bij de mantelzorger.”

SAMEN DE ZELFREDZAAMHEID VERGROTEN ,,Bij ons staan de mogelijkheden van onze bezoekers centraal. Onze zorgverleners vullen die aan”, vertelt Ellie vanuit één van de feestelijk versierde woonkamers. ,,Zo werken zij samen met de mensen aan het vergroten of het behouden van de zelfredzaamheid, waardoor ze langer veilig en zelfstandig thuis kunnen wonen. Dat doen we door actief en zinvol bezig te zijn in een prettige omgeving. Omdat dit voor iedereen anders is, kiest een bezoeker samen met onze medewerkers activiteiten die aansluiten bij de zorgvraag én bij zijn of haar interessegebieden. Voor mensen die een indicatie hebben voor dagbehandeling, vullen wij de dagbestedingsactiviteiten aan met behandelingen van paramedici zoals fysiotherapeut, diëtist en logopedist.”

VOLDOENING Ellie werkt al 20 jaar bij De Bliek. ,,Het leukste vind ik de interactie met de groep”, vertelt de locatiecoördinator. ,,Het is fantastisch om te zien dat wij onze bezoekers kunnen stimuleren om mee te doen aan een activiteit. Verder geeft het bieden van een luisterend oor aan de bezoekers mij een voldaan gevoel. Zeker als de bezoekers aan het einde van de dag naar huis gaan en zeggen: ‘Ik heb een fijne dag gehad’.”