Afbeelding
Fleur van Benten

Woudrichemse Lisa de Rooij (18) brengt een thriller uit: “Het is een droom die uitkomt”

2 november 2021 om 09:49 Mensen

WOUDRICHEM – De achttienjarige Lisa de Rooij heeft 22 oktober haar eerste boek uitgebracht genaamd: ‘Als de sterksten breken’. In dit interview vertelt ze over het verhaal, schrijven en het proces van uitgeven.

door Fleur van Benten

Lisa zit in een grote grijze fauteuil in haar woonkamer, haar boek naast haar op het televisiemeubel. Een beetje zenuwachting, maar wel vol trots, begint ze te vertellen. Het boek had ze op haar vijftiende al geschreven, toen ze met haar ouders op vakantie was in de Ardennen en in Frankrijk. ,,Ik had het eigenlijk heel snel klaar”, vertelt ze. ,,Eerst heb ik de grote lijnen uitgestippeld en daarna ben ik echt begonnen met het schrijven. In totaal duurde het twee weken voordat het af was.” 

ARDENNEN Dat de jonge schrijfster op vakantie was, kwam goed van pas. Haar boek vindt namelijk ook plaats in de Ardennen. In haar eigen woorden legt Lisa uit: ,,Het verhaal gaat over Jim die met zijn vriendengroep op vakantie gaat. Ze komen erachter dat ze eigenlijk helemaal niet zo close met elkaar zijn, waardoor de sfeer helemaal niet goed is. En als ze dan één van hen dood aantreffen, is de sfeer natuurlijk helemaal verpest.” 

De hoofdpersoon uit het boek heeft een dwangstoornis, iets wat je volgens Lisa niet zo vaak ziet in thrillers. ,,Het voelt alsof dat wel veel aanvult in het boek. Het is wel echt belangrijk, want er zijn ook gedeeltes in het verhaal die veel met dat detail te maken hebben.” 

Lisa heeft zelf al veel thrillers gelezen en wilde dat dit boek net iets anders was dan andere. Dit heeft ze gedaan door verschillende ideeën te combineren maar dus ook door de dwangstoornis van Jim duidelijk naar voren te laten komen. Zelf is ze enorm geïnspireerd door schrijvers zoals Mel Wallis de Vries en Carry Slee.

Het voelde heel speciaal om het vast te houden

OMA Lisa zag op jonge leeftijd al heel veel in het schrijven van verhalen: ,,Mijn hoofd zit eigenlijk altijd heel vol met ideeën. Ik vind communiceren soms een beetje lastig, dus dan schrijf ik het liever op: dat is mijn manier van mijn gevoelens overbrengen.” Naast dat schrijven voor Lisa een uitlaatklep is, zit het ook in de familie. ,,Mijn oma heeft ook altijd geschreven dus ik denk dat het ook een beetje daardoor komt,” legt Lisa uit.

Het boek is uitgegeven via uitgeverij Boekscout. Dat was in het begin nog wel erg spannend, maar samen met haar ouders besloot Lisa het gewoon op te sturen. ,,Ik dacht: als ik ooit een stap wil zetten, kan ik dat beter nu doen”, legt ze uit. ,,Ik ben niet heel pessimistisch, maar het was natuurlijk toch spannend of ze het wilden uitgeven of niet. Toen ik gebeld werd dat ze het goed genoeg vonden, was dat heel gaaf. Daarna is alles heel snel gegaan.” 

Na wat mailen met de uitgeverij, laatste spellingchecken en het uitzoeken van een kaft, is het eindelijk zover: het boek kan verkocht worden. ,,Dat ik het eindelijk vast kon houden, voelde wel heel speciaal”, vertelt Lisa glunderend. ,,Het is al sinds mijn tiende een droom om schrijfster te worden en die is nu uitgekomen.” Op het moment verdient ze tien procent per verkocht boek. Het geld stroomt dus nog niet echt binnen, maar daar gaat het volgens Lisa ook niet om. ,,Ik doe het echt vooral voor de lol.”

Misschien schrijf ik ooit een boek zonder zoveel moord

LOKALE BOEKWINKELS ‘Als de sterksten breken’ is nu alleen nog te kopen via Boekscout.nl, maar Lisa hoopt het boek binnenkort ook in de winkels te zien. ,,We moeten het nu gaan promoten bij bijvoorbeeld lokale boekenwinkels. Die moeten me dan echt een kans geven, want ik ben natuurlijk nog geen bekende schrijfster.” Met behulp van haar vader heeft Lisa ook al posters gemaakt die in winkels opgehangen kunnen worden om mensen nieuwsgierig te maken. Het is geschreven voor jongeren, maar volgens Lisa kunnen volwassenen het ook prima lezen. ,,Alleen aan kinderen zou ik het niet aanraden.”

Na het uitbrengen van dit boek gaat Lisa niet stilzitten. ,,Ik ben zeker wel van plan te blijven schrijven. Een ander boek is al een tijdje af, daar zou ik graag nog iets mee willen doen. Daarnaast heb ik er nog eentje waarvan ik alleen het einde nog moet schrijven.”

Het komt wel duidelijk naar voren dat Lisa een favoriet genre heeft. ,,Tot nu toe zijn het allemaal thrillers met mentale of fysieke problematiek erbij, net zoals de dwangstoornis van Jim.” Toch staat Lisa ook wel open voor een ander soort boek: ,,Misschien dat ik wel ooit ook een boek wil schrijven zonder zoveel moord.”