Portretglas met Hugo de Groot, David Wolff, 1785. Particulier Bezit.
Portretglas met Hugo de Groot, David Wolff, 1785. Particulier Bezit. Veilinghuis Dr Fischer.

Bijzonder portretglas in tentoonstelling ‘400 jaar Hugo de Groot’

Kunst

GORINCHEM Slechts tien zijn er nog bekend. Gesigneerde glazen van de bekendste en beste Nederlandse stippelgraveur David Wolff (1732-1798). En één van die glazen is nu te zien op Loevestein. Een zeldzaam achttiende-eeuws portretglas met Hugo de Groot (1583 – 1645). Het vormt een mooie aanvulling op de Hugo de Groot-tentoonstelling die Loevestein dit jaar organiseert ter gelegenheid van het 400-jarig jubileum van De Groots spectaculaire ontsnapping in een boekenkist.

In de tentoonstelling hoor en zie je het verhaal van Neerlands grootste rechtsgeleerde. In de cel waar hij gevangen heeft gezeten. Naast het bijzondere portretglas, vind je in de tentoonstelling ook enkele van zijn bekendste werken, waaronder De iure belli ac pacis (‘over het recht van oorlog en vrede’) en Mare liberum (de vrije zee).

BEKEND PORTRET Op het glas is een portret van Hugo de Groot afgebeeld. Na zijn ontsnapping in 1621 leefde de Groot in ballingschap in Frankrijk. In 1631 keerde hij eenmalig terug naar Nederland om eerherstel te verkrijgen, maar zonder succes. Het is tijdens dit bezoek dat Michiel van Mierevelt een portret van de grote rechtsgeleerde schildert, dat nu te zien is op de expositie 400 jaar Hugo de Groot (zie afbeelding). Dit portret diende als uitgangspunt voor het portret op het glas van Wolff.

Het glas laat zien dat Hugo de Groot in de eeuwen na zijn dood grote invloed en bekendheid hield. Zijn portret en zijn belangrijkste werken, over onder meer recht, oorlog en religie, zijn vele malen gereproduceerd. Om te lezen, voor aan de wand, of als pronkstuk. Ook zijn ontsnapping is op oneindig veel manieren verbeeld in film, fotografie en beeldende kunst. Deze voorwerpen bieden alle een herinnering aan de grootste rechtsgeleerden uit de geschiedenis, wiens gedachtegoed aan de basis van het moderne zeerecht, oorlogsrecht en internationale recht ligt. Ook dat kun je zien en ervaren in de tentoonstelling.

ZELDZAAM SIGNATUUR IN STIPPELGRAVURE Het glas is gedateerd – 1785 – en gesigneerd door David Wolff (1732-1798), de bekendste en beste Nederlandse stippelgraveur. Een stippelgravure, ofwel diamantgravure vergt een tijdrovende techniek, die in de tweede helft van de achttiende eeuw in Nederland werd beoefend. 

De graveringen zijn gemaakt van kleine stipjes die zijn aangebracht met een diamantstift. Door stipjes dichterbij of verder uit elkaar te plaatsen ontstaan er lichte of donkere partijen. De signatuur is zeldzaam; er zijn slechts tien door David Wolff gesigneerde glazen bekend, terwijl zijn oeuvre heel omvangrijk is. Zijn werk wordt in de grote musea bewaard, waaronder Museum de Lakenhal, Kunstmuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen, het Rijksmuseum en het Metropolitan Museum in New York.

Het ‘Grotius’-glas heeft een interessante stamboom: vanaf het einde van de negentiende eeuw behoorde het tot de prestigieuze collecties van de markgraven en aartshertogen van Baden. In 1995 werden die verkocht via Sotheby’s, waarna het glas in particulier bezit belandde.

Het glas is vanaf nu te zien in de tentoonstelling. Loevestein is elke dag open van 10:00 – 17:00 uur. Kijk voor meer informatie op https://www.slotloevestein.nl/.

Hugo de Groot, Michiel van Mierevelt 1631, Collectie Loevestein.