Hoewel de Gasthuisstraat de drukste straat is in het winkelgebied, staan ook hier panden leeg
Hoewel de Gasthuisstraat de drukste straat is in het winkelgebied, staan ook hier panden leeg Hannie Visser-Kieboom

Eerste aanzet tot kleiner kernwinkelgebied in Gorinchemse binnenstad

Economie

GORINCHEM De bestedingen in de detailhandel in de Gorinchemse binnenstad staan niet in verhouding tot het aantal vierkante meters verkoopvloeroppervlak. Reden voor het Binnenstad Management om samen met ondernemers, kadaster en gemeente te werken aan verkleining van het kernwinkelgebied.

Maar niet alleen verkleining van het kernwinkelgebied kwam in de raadsbijeenkomst ter sprake, ook de kwaliteit van de buitenruimte kan beter. Want hoe kan Gorinchem wel de mooiste vestingstad van Nederland worden, terwijl de allure op sommige plekken in de binnenstad ver te zoeken is? Ook staat de winkelfunctie onder druk door veranderd koopgedrag en steeds meer online aankopen. Onder leiding van projectleider Jeroen Wichers en het kadaster zijn twee avonden met pandeigenaren gehouden om samen te zoeken naar oplossingen en te komen tot een ideale mix van winkels, horeca, cultuur en wonen. ,,Waar ligt de grens van het kernwinkelgebied?”, vormde daarbij de centrale vraag. En als deze is bepaald, wat moet er dan gebeuren met panden buiten die kern?

TRANSFORMATIE Voorop staat dat pandeigenaren vooral verleid moeten worden mee te werken aan het plan; in de huidige winkelstraten in de binnenstad gaat het om maar liefst 214 pandeigenaren, daarvan hebben 175 eigenaren elk één pand. Ongeveer tien eigenaren hebben meerdere panden in de binnenstad. tot wijziging van bestemmingen, bijvoorbeeld van winkels naar wonen of naar dienstverlening. Aanvankelijk keken pandeigenaren vooral de kat uit de boom, zo liet projectleider Jeroen Wichers weten, maar gaandeweg groeide het vertrouwen in de aanpak en de gemeente. Op de tweede avond gingen pandeigenaren per straat met elkaar in gesprek. In totaal zijn negen straten aangewezen waar transformatie van functies kan plaatsvinden.

STIMULERINGSSUBSIDIE Raadslid Ali Kocak (PvdA) toonde zich enthousiast over de presentatie, hij wil vooral de dialoog met de ondernemers vasthouden. VVD’er Jaap Wientjes vroeg waarom alleen gekeken is naar de begane grond. ,,Wonen boven de winkels houdt de stad juist levendig.” Aan de raad wordt nu gevraagd om in te stemmen met het begrenzen van het kernwinkelgebied en een stimuleringssubsidie in het leven te roepen om pandeigenaren een duwtje in de rug te geven bij de transformatie van panden. Op 9 december neemt de raad daar een besluit over.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Op het kaartje de begrenzing van het kernwinkelgebied
Leegstand in de Gasthuisstraat