Afbeelding
Dick Bosch

KleurTonen in het Gorcums Museum; belevingstentoonstelling over de impact van kleur

Kunst

GORINCHEM De nieuwe expositie van het Gorcums Museum, met als thema ‘KleurTonen’, is afgelopen zaterdag feestelijk geopend. Dit gebeurde in verschillende tijdsblokken die allemaal gekoppeld waren aan een kleur.

door Fleur van Benten

In het museum heeft een grote groep genodigden zich verzameld. Hun gedeelte van de opening is verbonden aan de kleur blauw, en dat is te merken. Zo krijgen de gasten voordat alles begint een blauwe sticker, smurfencake en mysterieuze blauwe drankjes. Directeur Lisette Colijn vertelt in haar welkomstwoord over de expositie en benadrukt hierbij wat kleuren binnen de kunst kunnen doen. Daarna spelen twee muzikanten van het conservatorium het toepasselijke nummer ‘Blue Moon’. Voordat de deur naar de zaal echt geopend wordt, krijgen de gasten nog een goodiebag van de vriendenstichting. Deze is tot in de puntjes gevuld met blauwe giften vanuit de sponsoren.

EENKLEURIG Van schilderkunst, tot beelden, meubels en lichtinstallaties: in de tentoonstelling is het allemaal te vinden. Wat de kunstwerken dan gemeen hebben? Ze zijn allemaal monochroom: eenkleurig. Helin Tazelaar, één van de curatoren, vertelt: ,,We hadden al snel gekozen voor monochrome kleuren, maar daarna kwam het vraagstuk: hoe gaan we dat ordenen? Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de onderverdeling in primaire en secundaire kleuren te maken, de traditionele kleurenleer.” 

Nadat het hoofdconcept verzonnen was, moesten de curatoren opzoek naar de beste kunstwerken. ,,Met alleen de collectie van privéverzamelaars kwamen we niet zo ver, want die hadden vaak bijvoorbeeld wel blauw of rood maar geen groen of paars. Daarom zijn we ook bij de rijkscollectie gaan kijken en naar de Dutch Designweek geweest. Door al die kunst naast elkaar te zetten, heb je snel al een heel ander effect.” Binnenkort komt er naast de expositie ook nog een doe-ruimte waar je zelf kan spelen met kleur en licht.

BELEVINGSVOORSTELLING De curator vertelt dat de tentoonstelling niet echt een boodschap heeft die naar woord vertaald kan worden. ,,Het is echt een belevingstentoonstelling over de impact die kleur kan hebben”, aldus Tazelaar. 

De expositie is van 30 oktober tot en met 20 maart te bewonderen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding