Marcel Herrewijn bij zijn pand.
Marcel Herrewijn bij zijn pand. Eline Lohman

‘Ik werk fysiek harder, maar heb meer voldoening'

Nadat Marcel van de middelbare school af kwam, begon hij te werken in de surfwinkel van zijn moeder. Samen met haar runde hij met veel plezier - ‘het was een gouden tijd' - de zaak. Daarnaast gaf hij tennisles. Vijf jaar lang deed Marcel deze werkcombinatie, tot windsurfen in populariteit afnam en de winst van de winkel niet meer rendabel was en zijn moeder en hij in 1990 stopten met de zaak. Marcel kwam in de buitendienst terecht als accountmanager, de laatste zeventien jaar bij een drukkerij. ,,Ik had alles: een goed salaris, een mooie auto. Maar de omzet van dat bedrijf werd minder, dus mijn functie werd minder belangrijk en efficiënt. Mijn werkgever gaf mij de kans om een andere baan te vinden en ik klom gelijk in de pen om te solliciteren. Maar ik kwam nergens aan de bak als accountmanager. Het was nooit een droom om een eigen bedrijf te beginnen, maar ik begon er in die tijd, rond 2016, wel echt over na te denken. Ik had tenslotte al eerder meegedraaid in een familiebedrijf. Maar dan is de vraag: in welke richting wil ik een bedrijf starten? Ik kwam tijdens het brainstormen steeds op het woordje ‘duurzaam'. Ik zag de aandacht daarvoor groeien.”

INTERESSE GEWEKT Het idee voor De Gorkumse Fietskoerier begon vorm te krijgen. ,,Voor die tijd was ik zelf niet echt met duurzaamheid bezig en ik had ook geen benul van fietsen, maar toen ik hoorde over dergelijke initiatieven elders in het land, was mijn interesse gewekt. En in Gorinchem was er nog geen fietskoerier. Ik dacht: ‘in deze stad moet dit ook kunnen'.” Marcel deed veel marktonderzoek, maakte een bedrijfsplan en na een lokale investering in fietsen, kleding en een website was hij in 2017 was zover. 

Begin november, op de kop af vier jaar geleden, voerde hij zijn eerste rit van De Gorkumse Fietskoerier uit. De Gorcumer heeft een haal- en brengservice van postbussen van bedrijven. Daarnaast doet hij allerhande koerierswerk in en om Gorinchem. Dat moment van die eerste rit zal hij niet snel vergeten. ,,Het gaf me een heel gek gevoel, omdat ik geen idee had in wat voor wereld ik me letterlijk en figuurlijk ging bewegen. Het voelde als een bevrijding, maar ook als een angst. Een bevrijding omdat je als eigen baas kunt doen en laten wat je zelf wilt en een angst omdat je je afvraagt of je wel genoeg kunt verdienen om in je huis te blijven wonen. Maar ik viel met mijn neus in de boter, want ik kreeg direct kerstpost en -pakketten om te bezorgen. Maar de angst sloeg in januari weer toe - ik had echt minder werk. Toen was ik wel een beetje in paniek. Door mijn positiviteit en doorzettingsvermogen ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten en ben ik doorgegaan. Dat komt door mijn sporttijd van vroeger. Als jochie was ik een fanatieke tennisser en in het ondernemerschap komt die gedrevenheid mij goed van pas.” 

Om toch aan genoeg inkomsten te komen, nam de toen de 53-jarige er een baan bij: post bezorgen voor PostNL. ,,Kon ik gelijk een kijkje in de keuken nemen van een soortgelijk bedrijf. Ik heb dit werk een half jaar gedaan. Ik voelde wel dat er meer in mijn eigen bedrijf zat, maar ik had nog te weinig klanten. Ik moest geduld hebben, dacht ik.” Dat gevoel was juist, want vanaf augustus 2018 ging alles alleen maar in een stijgende lijn. Meer en meer klanten dienden zich aan en Marcel kon zich fulltime concentreren op zijn bedrijf. Inmiddels kan hij zeggen dat De Gorkumse Fietskoerier succesvol is, met een eigen pand aan de Westwagenstraat. Dit pand functioneert als hub: post en pakketten komen, vanuit het hele land, binnen en worden dezelfde dag bezorgd en alles wat bij de Gorcumse bedrijven opgehaald wordt, gaat s 'avonds weg en wordt de volgende dag in heel Nederland bezorgd.


FIT EN GEZOND Door de groei zijn er dagelijks twee tot vier postbezorgers en twee fietskoeriers aan het werk. Het meest trots is Marcel op dat er drie medewerkers via Avres, één via Syndion en één via het UWV aan het werk zijn, een paar uur per dag of per week. Marcel rijdt zelf ook nog. ,,In het begin reed ik tachtig kilometer per dag. Inmiddels wat minder door de inzet van medewerkers, maar nog steeds fiets ik vijftig kilometer op een dag. Wat blijf je zo fit en gezond, met als voordeel dat mijn gewicht duidelijk afgenomen is. Ik had achteraf gezien jaren eerder het roer moeten omgooien. Dan was er nog eerder meer oog voor duurzaamheid geweest. Maar veranderen is over het algemeen eng. Ik doe nu waar ik me comfortabel in voel. Ik werk fysiek duizend keer harder dan toen ik nog accountmanager was, maar ik haal veel meer voldoening uit mijn werk. Alleen al doordat door elk pakket dat ik bezorg, geen busje heeft moeten rijden en zo de uitstoot van CO2 minder is. Ik heb minder inkomen, maar dat vind ik ondergeschikt. Nee, ik word niet rijk van De Gorkumse Fietskoerier, maar ik kan wel zelf alles bepalen. En wanneer ik zomaar voorrang krijg wanneer ik daar geen recht op heb, dan vind ik dat geweldig, haha. Sowieso geniet ik van veel momenten. Zo bracht ik laatst bij Engelsen een pakket. Die mensen zaten te videobellen met de afzender en diegene kon zien dat het pakket goed terechtkwam want ik kwam het brengen. Dat vind ik prachtige dingen.”