Vanessa de Bruin-Millenaar in haar winkel.
Vanessa de Bruin-Millenaar in haar winkel. Eline Lohman

‘Ik had [jaren eerder] voor mezelf moeten beginnen’

Met haar puppy aan haar voeten doet Vanessa haar verhaal. Het hondje werd in het gezin geïntroduceerd niet lang nadat zij voor zichzelf begon: ze is meer thuis en wil haar liefde niet alleen aan haar man en dochtertje van tien geven, maar ook aan een viervoeter. Het typeert Vanessa. Ze is niet alleen een enthousiast verteller, maar ook een positief persoon.

RIJBEWIJS HALEN Dat is duidelijk te merken wanneer het kort over corona gaat. Nee, naar die periode wil ze niet terugkijken, haar blik staat alleen maar vooruit gericht. Op haar kledingwinkel. En op haar rijbewijs, dat ze momenteel aan het halen is zodat ze straks – ‘in 2022 ga ik echt knallen!’ - nog mobieler is. Zodat een andere wens, het verkopen van kleding op markten en braderieën, ook in vervulling kan gaan.


PALLETS TILLEN Vanessa heeft al allerlei banen gehad, vertelt zij. ,,Ik wist nooit wat ik wilde. Ik heb bij een kledingzaak gewerkt, bij de glasfabriek waar ik ook mijn man leerde kennen en bij een groothandel. Bij die laatste heb ik veertien jaar lang gewerkt, als caissière. Ik heb het er altijd naar mijn zin gehad, maar op een gegeven moment zat ik tegen een burn-out aan. Ik wilde wat anders. Ik was soms ook pallets aan het tillen, best zwaar, al vond ik het draaien van de kassa wel leuk om te doen. Ik ben dolgraag met mensen bezig en liep altijd al wel rond met het idee om voor mezelf te gaan beginnen. Ik vind het geweldig om met kinderkleding bezig te zijn en ik shop heel graag, dus ik dacht: ik ga mijn passie volgen en een tweedehands kledingwinkel beginnen. Met een naam die verwijst naar mijn dochter Mae, die ik ook graag leuk aankleed.”


IN HITTE LAMINAAT LEGGEN De garage bij het huis werd grondig verbouwd. ,,Met 40 graden stond ik laminaat te leggen. Maar helemaal super! Ik ben er heel blij mee dat ik het roer omgegooid heb. Ik had het jaren eerder moeten doen. Zo gaaf om eigen baas te zijn. Ik doe nu echt wat ik leuk vind, wat mijn passie is. Dat merk ik bijvoorbeeld tijdens het maken van kledingsetjes, wat ik heel graag doe. Ik ben daar soms zo een hele dag mee bezig. Daar krijg ik nou echt adrenaline van. Ik heb veel vrijheid, als is het wel druk omdat ik ook mijn gezin, het huishouden en sinds een tijdje de hond heb die eruit moet. Maar goed, in het laatste geval hang ik gewoon een bordje op de deur dat ik even weg ben en dan hoeven mensen maar hooguit tien minuten op me te wachten. Voor mijn man vind ik het soms zielig dat ik een eigen bedrijf heb en veel thuis ben, want daardoor is hij nooit meer alleen. Maar ook daar heb ik een oplossing voor: dan ga ik gewoon even lekker in mijn winkel zitten om me terug te trekken. We moeten er wat voor inleveren, maar het is het allemaal waard.”


AANDACHT VOOR DUURZAAMHEID Vanessa heeft met haar zaak oog voor duurzaamheid. ,,Dat vind ik belangrijk. Kinderkleding wordt snel te klein en is dan vaak nog goed van kwaliteit, weggooien is dan zonde. Ik denk dat hergebruik steeds meer iets is van de toekomst. Meer en meer mensen krijgen oog voor tweedehands spullen, zoals kleding. Ik merk dat de jongere generatie bezig is met tweedehands en vintage. Dus die behoefte is er zeker. Fijn dat ik daar op in kan spelen met Mae Mo Kids."

KLEDING BRENGEN De kleding die Vanessa verkoopt, krijgt zij van andere mensen. Ze zoekt de kledingstukken uit en verkoopt deze voor de brengers. Dat slaat aan, merkt de Gorcumse. ,,Inmiddels komen al 69 mensen kleding naar mij brengen. Die kleding verkoop ik in de winkel. Zeventig procent van de opbrengst is voor mij, dertig procent voor de kledingbrengers. Kleding die niet verkocht wordt en die mensen niet terug willen, gaat mee met een Gorcumse kennis die de kleding in Gambia weggeeft. Laatst had ik ook weer zeven shoppers vol met kleding voor hem. Dan komt het tenminste goed terecht, in plaats van dat het weggegooid wordt. Geregeld stuurt deze man mij foto's van kinderen die in Gambia in kleding lopen die ik hem meegegeven heb. Dat is toch geweldig? Die kinderen lopen soms in de duurste merkkleding rond. Want die krijg ik ook binnen."


CONTACT MET MENSEN Dat sociale zit in de Gorcumse, die ouders heeft die heel amicaal zijn naar anderen. Dus bij dochterlief zit het ook wel goed met contact leggen met anderen. Dat doet ze dan ook graag, soms moet ze zichzelf afremmen wanneer ze een praatje maakt met een klant. Vanessa: ,,Die aandacht voor het sociale aspect geef ik mijn dochter op mijn beurt ook weer mee aan haar. Ik ben gewoon een heel sociaal mens en vind het gezellig om een praatje te maken met mensen. Daardoor willen mensen hun verhaal kwijt bij mij en dat is mede het mooie van de winkel die ik heb. Ik vind het altijd een feestje om de deur van mijn winkel weer open te doen ‘s ochtends! En ik vind het prachtig als mensen kleding die ze niet meer willen, naar mij komen brengen. Dan lijkt het net of ik een cadeautje krijg.”