De bibliotheek is volgens de gemeenteraad een onmisbare voorziening in de binnenstad
De bibliotheek is volgens de gemeenteraad een onmisbare voorziening in de binnenstad Bibliotheek Gorinchem

Raad maant college tot spoed met verhuizing Bibliotheek

5 november 2021 om 16:49 Maatschappelijk

GORINCHEM  De bibliotheek aan de Groenmarkt moet zo snel mogelijk een nieuw onderdak krijgen in de binnenstad. De gemeente praat al jarenlang over verhuizing en wil het huidige pand aan de Groenmarkt verkopen. Tijdens de begrotingsbehandeling kreeg het college van de raad opdracht om snel met een oplossing te komen.

CDA raadslid Lennert Onvlee kaartte de trage gang van zaken rond verhuizing van de bibliotheek als eerste aan tijdens de begrotingsbehandeling en vroeg wethouder Dick van Zanten waarom het allemaal zo lang duurt. De wethouder legde de bal aanvankelijk bij de Bibliotheek AanZet die maar niet met voorstellen zou komen. In het laatste overleg met de bibliotheek is afgesproken dat zij voor Kerst met scenario’s komt voor een nieuw onderkomen. De verhuizing van de bibliotheek is onderdeel van de Cultuurvisie die de gemeente eind 2019 vaststelde. Daarin is opgenomen dat in de binnenstad een Cultuurstraat wordt aangelegd, als mogelijke locatie is de passage in de Botersteeg in beeld, waar de bibliotheek een plekje kan krijgen. De winkelpassage is eigendom van Handelsonderneming Mens en vormt zo ook onderdeel van de plannen rond verkleining van het kernwinkelgebied. 

CULTUURSTRAAT In 2018 was de bibliotheek onderdeel van een plan om samen met De Nieuwe Doelen te verkassen naar het voormalige V & D pand. Vorig jaar zomer werd duidelijk dat de gemeente de verhuizing van de bieb naar de Cultuurstraat niet als enige optie zag, maar ook andere locaties wilde onderzoeken. Toen liet ze weten dat de optie voor de Botersteeg nog niet definitief van de baan is. Maart van dit jaar schreef het college in een raadsinformatiebrief dat de bibliotheek in juli haar plannen inclusief visie op de bibliotheek van de toekomst zou indienen op basis van de jaarlijkse subsidie van 600.000 euro. Daarna bleef het stil rond de verhuizing, reden voor de raad om daar tijdens de begrotingsbehandeling navraag naar te doen naar de stand van zaken.  

ONMISBARE VOORZIENING ,,De stagnatie ligt bij de bibliotheek zelf, we spreken al acht jaar over nieuwe huisvesting”, zo stelde wethouder Van Zanten. Volgens Groen Links raadslid Rutger van Breemen de omgekeerde wereld. ,,U wijst naar de bieb, maar de gemeente heeft zelf besloten het huidige pand te verkopen, dus dat is te gemakkelijk gezegd. U moet de hand in eigen boezem steken”.  Raadslid Onvlee riep de wethouder op om zelf regie te voeren. Samen met Rutger van Breemen diende hij een motie in om met de hoogste urgentie een oplossing te zoeken. ,,De bibliotheek is een onmisbare voorziening”, zo stelde GroenLinks. VVD’er Jaap Wientjes voegde daar aan toe ook een visie op de toekomst van de bieb te willen zien. De motie waarin het college wordt opgeroepen nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 met een oplossing te komen werd unaniem gesteund door de gemeenteraad. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?