Burgemeester Melissant
Burgemeester Melissant Gemeente Gorinchem

Burgemeester ziet niets in proef met teelt medicinale cannabis

7 november 2021 om 13:18 Politiek

GORINCHEM Het proefballonnetje van SP en D66 voor een proef met het zelf kweken van medicinale wiet werd door burgemeester Reinie Melissant vakkundig lek geprikt. Volgens de opiumwet is het zelf kweken van cannabis verboden, ook als dat voor medicinaal gebruik is.

SP en D66 diende tijdens de begrotingsbehandeling een motie in om in navolging van de gemeente Tilburg een proef te starten met het gedogen van het kweken van cannabis voor eigen, medicinaal gebruik.  Wel onder strenge voorwaarden, zoals maximaal vijf planten die niet hoger mogen worden dan drie meter. Ook dienen thuistelers een medische verklaring te hebben in het BIGgeregistreerde zorgverlener omtrent de noodzaak van het cannabisgebruik. De verklaring mag niet ouder zijn dan vijf jaar. Kwekers dienen zorg te dragen voor de brandveiligheid in de woning.  De cannabis is alleen voor eigen gebruik en verkoop aan derden is niet toegestaan.  Volgens burgemeester Melissant is het medicijn bij de apotheek verkrijgbaar en heeft nog geen enkele gemeente het voorbeeld van Tilburg gevolgd. ,,Wij willen niet de tweede gemeente van Nederland zijn die dit doet”. 

ONDERMIJNING SP’er Eva Dansen sprak van serieuze onwil en liet uit eigen ervaring weten dat wiet telen niet zo moeilijk is. Everdien Hamann van Gorcum Actief zag niets in het gedogen. ,,Mensen kunnen zich even ziek melden en dan cannabis kweken?”, zo vroeg ze zich af, ze legde ook de link met ondermijning. Haar uitspraken leidden tot forse kritiek van de raadsleden Rutger van Breemen (GroenLinks) en Kees van Willigen (Democraten Gorinchem). ,,U slaat de plank volledig mis, alsof mensen zich even lekker ziek melden. Ook de link met ondermijning is ongepast”, zo stelde Van Willigen. Van Breemen deed haar uitspraken af als ‘ze heeft geen idee waar ze het overheeft’. Hamann verweerde zich door te laten weten dat ze ook mensen kende die cannabis gebruiken als medicijn, maar dat via de apotheker aanschaffen. 

NEGATIEF ADVIES In de tweede termijn van de begrotingsbehandeling liet burgemeester Melissant nogmaals weten dat de motie tot het gedogen van cannabis teelt niet uitvoerbaar is. Ze kreeg ook een negatief advies van de politie hierover. Ze stelde voor de evaluatie van de proef van de gemeente Tilburg af te wachten en deze te bespreken met de raad. Tilburg is de enige gemeente waar de proef loopt, wel overwegen 27 andere gemeenten ook om de proef in te voeren om de teelt van cannabis voor medicinaal gebruikt te gedogen. SP en D66 besloten na het negatieve advies van de burgemeester de motie aan te houden tot na de evaluatie. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?