De raad vergaderde donderdag voor het eerst weer live in de raadzaal
De raad vergaderde donderdag voor het eerst weer live in de raadzaal Hannie Visser-Kieboom

De knieval van Joost voor Rutger

6 november 2021 om 09:22 Politiek

GORINCHEM Tijdens de begrotingsbehandeling maakte wethouder Joost van der Geest letterlijk een knieval voor Groen Links raadslid Rutger van Breemen. Daarmee erkende hij dat hij de motie overlast houtrook iets te snel onjuist had beoordeeld. Maar ging de knieval niet veel verder en vormde hij zo het symbool voor een college dat erkende niet altijd even goed te luisteren naar de oppositie?

De altijd scherpe verhoudingen in de Gorcumse raad en de 13-12 patstelling die daaruit voortvloeit vormt regelmatig onderwerp van gesprek op het stadhuis. Met een coalitie die stelt dat het wel meevalt en een oppositie die soms ‘moord en brand’ schreeuwt als ze zich niet gehoord voelt. Ook tijdens de begrotingsbehandeling – de laatste van de huidige coalitie – kon een discussie niet uitblijven. Raadslid Marjo Molengraaf (CU/SGP) gaf de aftrap en liet weten dat het plezier in het raadswerk regelmatig werd aangetast door de verhouding 13-12. Ze weet dit ook deels aan corona, waardoor contacten in de ‘wandelgangen’ wegvielen. ,,En klopt het dat de coalitie haar meerderheid kwijt is, nu raadslid Hans van Mourik niet meer bij Stadsbelang hoort?”, zo vroeg ze zich af. 

FRAMING GroenLinks raadslid Rutger van Breemen kwam met dezelfde vragen. En stelde dat de nieuwe bestuurscultuur van de huidige coalitie was mislukt. Eva Dansen (SP) refereerde eveneens aan de frisse wind die het college had aangekondigd bij de start in 2018 en die ze niet had gevoeld. Zelfs moties werden volgens de SP niet objectief beoordeeld. PvdA’er Jack Oostrom wees corona af als oorzaak van de scherpe verhoudingen en zag juist steeds meer toenadering en pleitte voor een breder draagvlak voor plannen. ,,De credits voor goed beleid komen altijd bij een volgend college terecht, dat is nu eenmaal het lot van ons democratisch systeem.” Ook Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem) deed een duit in het zakje, hij noemde de scherpe tegenstellingen in de raad ‘framing’ die niet gestaafd kon worden met feiten. 

VIJF FRACTIES Lennert Onvlee (CDA) sloeg een verzoenende toon aan toen hij begon over ‘zij aan zij’. Voor Rutger van Breemen (GroenLinks) kwam dat allemaal een beetje te laat, vier maanden voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. ,,En hebben we nu vijf fracties in de coalitie, inclusief Van Mourik?”, zo vroeg hij zich af. Hans van Mourik, na vertrek bij Stadsbelang nu een eenmansfractie, liet weten nog altijd achter het college te staan, zodat de coalitie nog altijd kan rekenen op een krappe 13-12 meerderheid.

MIDDERNACHT Ondanks de tegenstellingen lukte het de raad toch om zes van de dertien ingediende moties unaniem aan te nemen. Zoals die van de overlast door houtrook van Rutger van Breemen en D66 raadslid Ilhan Tekir. Hij vroeg daarin om meer voorlichting en het opnemen van tegengaan van houtrook in de omgevingsvisie. Na de knieval van wethouder Joost van der Geest – hij zakte echt helemaal door zijn knieën achter het katheder in de raadzaal voor Rutger van Breemen - worden straks zelfs de meldingen van overlast wel geregistreerd. Unaniem was de raad ook over snellere oplossing voor huisvesting bibliotheek, nader onderzoek naar stijging leges voor begraafrechten, de aanleg van een vergeet me niet pad voor ouderen met geheugenproblemen, betere fietsbereikbaarheid en onderzoek naar vervanging van kapitaalgoederen. Bij stemming over de moties sloop de klok voorbij middernacht; daarmee kwam een einde aan een negen uur durende begrotingsbehandeling. Dè laatste van het huidige college èn GroenLinks raadslid Rutger van Breemen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Rutger van Breemen (GroenLinks)
Wethouder Joost van der Geest.