Afbeelding
Kim Koppenaal

‘Diabetes is een sluipmoordenaar’

8 november 2021 om 10:12 Mensen

Kim uit Gorinchem heeft al 29 jaar diabetes

GORINCHEM ,,Ik weet nog dat ik jarig was. Ik werd 8 jaar. Mijn moeder kwam naar me toe om insuline te spuiten. ‘Wat doe jij nou?’, riep ik uit. ‘Vandaag ben ik jarig en doen we alleen maar leuke dingen. Ik hoef op mijn verjaardag toch niet te spuiten?’ Maar zo werkt het dus niet als je diabetes hebt. Diabetes heb je altijd, elke minuut van de dag. Je kunt het nooit even loslaten.”

door Mirjam de Swart

Aan het woord is de 36-jarige Kim Koppenaal uit Gorinchem. Sinds haar zevende heeft zij diabetes type 1. De ziekte zorgt bij haar voor ernstige complicaties, waardoor ze haar baan als politieagent moest opgeven en haar wereld steeds kleiner wordt. Diabetes heeft Kim letterlijk haar vrijheid ontnomen.

Diabetes kan je leven enorm beïnvloeden, dag en nacht. En welke behandeling je ook hebt, medicijnen, insuline of alleen letten op gezond leven: vakantie van diabetes heb je nooit! ,,Er wordt vaak te makkelijk gedacht over diabetes. Mensen denken dat het niet meer is dan insuline spuiten en op je eten letten. Of ze denken dat het je eigen schuld is, dat je te veel suiker hebt gegeten in het verleden.” Volgens Kim is er nog veel onwetendheid over diabetes. Mede daarom zet zij zich in voor het Diabetesfonds. Zo is ze vandaag (maandag 8 november) vanaf 17.10 uur te zien bij het televisieprogramma Tijd voor Max dat geheel in het teken staat van de ziekte diabetes.

Door de complicaties sterft mijn lichaam beetje bij beetje af

‘IK HEB ALTIJD PIJN’ ,,Diabetes is een sluipmoordenaar.” Kim spreekt de woorden zonder enige twijfel uit. ,,Door de complicaties sterft mijn lichaam beetje bij beetje af. Ik ben bijna blind, ik heb altijd pijn. Volgens de artsen heb ik het lichaam van een 72-jarige. Dat zou je zo aan de buitenkant niet zeggen, maar van binnen is alles op.” Die complicaties ontstaan doordat de schommelingen in bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen. ,,En bij mij schommelen de bloedsuikers enorm. In mijn geval is het heel moeilijk om de bloedsuikers stabiel te krijgen.”

Mensen met diabetes type 1, zoals Kim, moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. Maar dat is nog niet alles, vertelt Kim. ,,Verkouden, een wondje, vermoeidheid, het zijn allemaal dingen die invloed hebben op mijn bloedsuikerspiegel.”

DEZE HEL Deze ernstige complicaties heeft Kim niet altijd gehad. ‘Deze hel’, zoals ze het zelf noemt, begon toen ze ongeveer 26 jaar oud was. Ze was toen werkzaam als politieagent. ,,Het begon met obstipatie en later met overgeven. De artsen wisten niet wat ze met me aan moesten. Na heel veel onderzoeken werd besloten dat ik aan de sondevoeding moest. Voor drie maanden. Die drie maanden werden uiteindelijk drie jaar. Door die complicaties raakte ik niet alleen mijn baan kwijt, maar ook mijn sociale leven.”

Kim kwam (tijdelijk) in een rolstoel terecht, haar zicht werd steeds minder en al haar zenuwen en pezen takelden langzaam af. ,,In een jaar tijd heb ik 86 keer in het ziekenhuis gelegen en ben ik ongeveer 28 keer geopereerd.” Na drie jaar besluit Kim dat ze van de sondevoeding af wil. ,,Ik merkte al snel dat ik me zonder sondevoeding iets beter voelde. Consequentie is wel dat ik heel veel pillen slik en meerdere keren per dag kleine beetjes eet. Soms ben ik zo opgeblazen dat ik wel zwanger lijk en op andere momenten ben ik mager. Maar deze beslissing gaf me in ieder geval mijn sociale leven weer terug.”

Of ik het geaccepteerd heb? Ja en nee

POSITIEF Ondanks alles staat Kim positief in het leven. ,,Of ik het geaccepteerd heb? Ja en nee. Dit is wie ik ben! Zo slecht als het een paar jaar geleden met me ging, die Kim is er niet meer en daar ben ik blij om. Maar die stoere Kim die als agent een aanhouding verricht. Die is er ook niet meer. Er zijn dagen dat ik daar goed mee om kan gaan, maar er zijn ook momenten dat ik terug wil naar die stoere Kim. Dan wil ik mijn vrijheid terug en léven!”

Kims grootste wens is dat er iets op de markt komt waardoor het niet langer nodig is om iedere dag een strijd te leveren tegen diabetes. ,,Ik word niet meer beter. Mijn lichaam vecht al zo lang tegen diabetes dat het het niet zou snappen als ik ineens geen diabetes meer heb. Maar ik hoop echt dat er voor kinderen of mensen waarbij het lichaam nog niet zo erg is aangetast een middel komt waardoor ze van diabetes kunnen genezen. Ik zou al blij zijn met iets dat ervoor zorgt dat ik niet elke dag meer mijn bloedsuiker hoef te checken en insuline hoef te spuiten. Dat dat gewoon automatisch gebeurt. Er zijn al apparaatjes die dat steeds meer mogelijk maken, maar ze zijn voor mij nog niet nauwkeurig genoeg.”

TROTS Het Diabetes Fonds zet zich in om diabetes te voorkomen, in de toekomst deze ziekte te genezen en de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren; een leven zonder dagelijkse zorgen en de angst voor complicaties. Om zo mensen met diabetes hun vrijheid terug te geven. Kim is trots dat ze haar steentje bij heeft mogen dragen. ,,Vroeger collecteerde ik voor het Diabetesfonds, maar dat laat mijn gezondheid nu niet toe. Op deze manier kan ik toch mijn bijdrage leveren, want het is echt zo enorm belangrijk dat mensen met diabetes hun leven weer terugkrijgen!”

Wie de uitzending van Tijd voor Max heeft gemist en deze graag terug wil kijken kan terecht op www.diabetesfonds.nl/tijdvoormax. Doneren? Dat kan via de knop ‘Help Mee’ op de site van het diabetesfonds: www.diabetesfonds.nl

Afbeelding