Kees Osseweijer in zijn man cave
Kees Osseweijer in zijn man cave Bas 't Hoen

'Jeugd stimuleren tot lezen en schrijven'

3 november 2021 om 12:04

Mensen maken de stad

Kees Osseweijer is vrijwilliger bij Stichting Gorcumse Literatuurprijs

GORINCHEM Sinterklaas, Kerstman en rondvaartbootkapitein bij Avonturenboerderij Molenwaard, maar ook vrijwilliger juridische zaken bij Slachtofferhulp, vrijwillig mentor en tekstbewerker; de vader van drie en opa van zeven Kees Osseweijer (75) heeft in de loop van zijn leven al heel wat vrijwilligerstaken op zich genomen. Sinds drie jaar is hij penningmeester voor de Stichting Gorcumse Literatuurprijs. Zelf zegt hij daarover: ,,Je komt vaak van het een in het ander, en vrijwilligerswerk is geen vrijblijvend werk.”


door: Levien Vermeer


Zijn man cave op zolder ademt liefde voor het boek: langs alle wanden staan boekenkasten. Kees heeft de inhoud geteld, met inbegrip van de kasten in de woonkamer: ,,Het zijn zo'n 2800 boeken, en ik heb ze allemaal gedigitaliseerd. Dan kan ik op m'n telefoon controleren of ik een bepaalde titel al heb of niet.” Vanwege zijn brede belangstelling heeft hij boeken over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Geen wonder dat de Stichting Gorcumse Literatuurprijs hem aansprak. ,,Vanwege mijn achtergrond als bankier ben ik gemakkelijk het penningmeesterschap ingerold” verklaart hij. Kees leest niet alleen, maar schrijft ook graag, en begon bij de Stichting als inzender. ,,Vorig jaar heb ik iets ingestuurd op basis van de verhalen die mijn vader vertelde over wat hij meemaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog naar aanleiding van het toenmalige thema ‘Vrijheid'.” Hij realiseert zich: ,,Verhalen die je niet opschrijft, vergeet je. Daarom heb ik m'n familie gemaild om verhalen te verzamelen.” Kees is geboren op Goeree Overflakkee, en ontdekte door stamboomonderzoek dat zijn voorouders er eind zestiende eeuw al woonden. ,,Mijn leraar op de HBS heeft de interesse voor geschiedenis bij me gewekt.” 


CACHETVOLLE PRIJSUITREIKING Dit jaar werd de Literatuurprijs in slot Loevestein uitgereikt. ,,Je wilt daar toch enig cachet aangeven”, vindt Kees. ,,En er was geen toepasselijker locatie in het Hugo de Grootjaar. Veel mensen hebben zich laten inspireren door het thema 'Wat laat je na, hoe wil je herinnerd worden', want we kregen ruim tweehonderd verhalen en gedichten toegestuurd door zowel scholieren als volwassenen uit Nederland en Vlaanderen” vertelt hij enthousiast. ,,Vanaf twaalf jaar kan iemand al meedoen, daarom benaderen we alle scholen in Gorinchem en proberen de jeugd zo aan te moedigen zelf te gaan lezen en schrijven." De bundel ‘Hugo de Groot en zijn nalatenschap' met een gedichten- en verhalenselectie van de Gorcumse Literatuurprijs 2021 is bij alle boekwinkels in Gorinchem verkrijgbaar voor tien euro. 

Meer weten over de Gorcumse Literatuurprijs? Kijk op: www.gorcumseliteratuurprijs.nl.