Ebby met een de jongste aanwinsten van de Alpaca Boerderij
Ebby met een de jongste aanwinsten van de Alpaca Boerderij Naomi Heidinga

Therapie met [alpaca's]
én theedrinken

8 november 2021 om 12:43

De Alpaca Boerderij is een initiatief van Ebby en René. Ze verhuisden zo’n vijf jaar geleden vanuit de Randstad naar het dorp in Overijssel. De eerste alpaca die ze kregen was een kneusje: Popje. Inmiddels hebben ze veel dieren er bovenop geholpen. De kneusjes werden liefdevol opgevangen en verzorgd door Ebby. “We hebben inmiddels zo’n 200 dieren. Waaronder alpaca’s, ezels, schapen, katten, konijnen en zelfs leguanen.” 

THEEDRINKEN Om in de medische kosten te kunnen voorzien, organiseert ze verschillende activiteiten met de alpaca’s. In de stal, die gezellig is aangekleed, kunnen gasten thee drinken tussen de alpaca’s en andere boerderijdieren. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt, niet alleen door particulieren, maar ook bedrijven. “Voor de coronauitbraak kwamen hier regelmatig teams van een groot telecombedrijf. Afdelingen waar iets speelde, werden hierheen gestuurd. Compleet met psycholoog. Eerst werd er gepraat, en vervolgens werd er theegedronken tussen de alpaca’s. Dankzij de rust die de dieren uitstralen en de bijzondere setting, krijgen de wat meer stillere collega’s ook een kans om zich uit te spreken. Mensen die anders onder raken gesneeuwd in gezelschap, krijgen hier de ruimte. Omdat de mensen die normaliter haantje de voorste zijn en het hoogste woord voeren, vanzelf rustiger worden.”


VRIJGEZELLENFEESTJES Zelfs vrijgezellenfeestjes vinden bij de Alpacaboerderij plaats. “Ook doen we therapie met alpaca’s. Geschikt voor bijvoorbeeld mensen met een burn-out of kinderen met autisme of een lichamelijke beperking. Het is alleen jammer dat deze vorm van therapie niet vergoed wordt. Daarom blijft het aantal aanvragen laag. Terwijl ik denk dat mensen heel veel baat kunnen hebben bij therapie met dieren.”


3FM Het theedrinken tussen de alpaca’s werd een aantal jaar opgepikt door dj’s van 3FM. “Ik werd gebeld door Koen en Sander, van de Koen en Sandershow. Ik besloot mee te doen, omdat ik graag mijn verhaal wilde vertellen. We doen hier alles voor onze dieren: geven ze alle (medische) zorg die ze nodig hebben. Het welzijn van de alpaca’s staat echter voorop. De alpaca is hier koning, in plaats van de klant.”


SPANNING Wanneer er een gezelschap in de stal zit, kan ze aan haar dieren zien hoe de vlag erbij hangt. “Wanneer er spanning is binnen een groep mensen, gaan de alpaca’s niet liggen. De kuddeleider blijft staan. Is de sfeer wel goed, dan gaan ze rustig liggen eten.” De dieren zijn volgens Ebby heel gevoelig. “Ze zijn heel goed in spiegelen. Ze laten duidelijk zien hoe iemand in zijn vel zit. Ze houden van een kalme, maar resolute benadering. Dat zie je heel duidelijk wanneer mensen de dieren willen knuffelen. Wanneer je aarzelt, voelen ze zich niet op hun gemak. Terwijl als je duidelijk weet wat je wilt, en je rustig beweegt, ze zich daar prima bij voelen.”


CONTACT Alpaca’s hebben Ebby’s hart gestolen. “Het zijn hele fijne dieren. Heel rustig, ze rennen nooit door de stal. Of door het huis: veel van de alpaca’s zijn als weesjes op de boerderij gekomen en hebben als kleintje een tijd in het woonhuis doorgebracht. Ze zoeken niet uit zichzelf het contact met vreemden, maar vinden het niet erg om te worden geaaid. Dat mag wel alleen op hun hoofd en hals. Heel opmerkelijk is dat ze wel contact zoeken met mensen die net een beetje anders zijn. We hadden laatst een groep gehandicapten, waar ze heel nieuwsgierig naar waren. Een ander mooi voorbeeld is een spastisch jongetje, die met een alpaca aan een halstertje mocht lopen. Zijn bewegingen waren ongecontroleerd en daarmee onvoorspelbaar. Daar moest de alpaca in kwestie eerst aan wennen, maar vervolgens kwam deze volledig tot rust.”


DROOM Ebby’s droom is om een stichting op te zetten, waarbij ze meer dieren op kan vangen die medische zorg nodig hebben. “De coronatijd heeft er bij ons behoorlijk ingehakt. We konden geen mensen meer ontvangen. Dat terwijl de rekeningen wel doorliepen. Gelukkig kan men nu wel weer bij ons op bezoek komen.” Meer informatie: www.alpacaboerderij.nl


OPLEIDING Lijkt therapie geven met behulp van dieren iets voor jou? Vanwege de populariteit van therapie met dieren, biedt Aeres Hogeschool (met faculteiten in Almere, Dronten en Wageningen) een opleiding aan, waarbij men leert op een verantwoorde manieren dieren in te zetten tijdens coachings- en therapeutische sessies. Het gaat om een post-Hbo opleiding, van minder dan een jaar. Tijdens de opleiding leer je onder andere over gezondheid, verzorging, gedrag en mogelijke stresssignalen van dieren. Ook leer je over mens-dier-relaties, garantie van goede hygiëne en gezondheid van mens en dier, het opstellen van welzijnsprotocollen en de inzet van dieren in therapiesessies. De opleiding start in februari 2022. Meer informatie kun je vinden op www.aereshogeschool.nl

Theedrinken tussen de alpaca's