Rick de With van LeBlanc BikeFit.
Rick de With van LeBlanc BikeFit. Privé

LeBlanc BikeFit: voor de ideale fietspositie

8 november 2021 om 12:43

SPIJK Mensen zo goed mogelijk op hun fiets laten zitten: dat is het streven van Rick de With van LeBlanc BikeFit aan de Veersteeg in Spijk. Dat doet hij met de concepten BikeFit, BikeFinder en BikeStudio.


Door Eline Lohman


Fit op de fiets: dat is de kern van het concept BikeFit, vertelt Rick in zijn studio vol materialen om voor ieder fietser de ideale fietspositie te vinden. ,,Om optimaal te presteren en te genieten van je fietstocht, is een juiste afstelling van de fiets heel belangrijk. Wat je doelstelling of niveau ook is, een goede fietspositie maakt je een betere fietser, zorgt voor ontspanning en voorkomt blessures aan bijvoorbeeld rug, nek, handen of knieën. Veel mensen denken dat pijn tijdens het fietsen erbij hoort, maar in 99 procent van de gevallen is er wat aan te doen. Ik ben geen medisch specialist, maar ik kan wel de pijn verzachten en het comfort verhogen. Klanten zijn vaak positief verrast dat de klachten na een BikeFit verholpen zijn. De prestaties worden vergroot door een goede afstelling; dat kan zich vertalen in langere afstanden, hogere snelheid of een beter herstel na de fietstocht. Als eerste doe ik een intake met de klant. We spreken wat de doelen zijn, waar iemand last van heeft en wat hij of zij al geprobeerd heeft. Vervolgens meet ik essentiële lichaamsmaten zoals de beenlengte, romplengte, armen en schouderbreedte. Deze gegevens worden via een speciale software vertaald in een advies voor de afstelling. De fiets van de klant meet ik met mijn digitale meetapparatuur en kopieer ik naar de pasfiets. Op de pasfiets, die helemaal verstelbaar is, gaat de klant uitgebreid testen. Deze ‘dynamische’ meting vertaal ik uiteindelijk naar de fiets van de klant. Veranderingen aan bijvoorbeeld stuur, zadel en pedalen kan ik direct aanpassen, de klant gaat dus met een perfect afgestelde fiets op pad.”


PERSOONLIJK ADVIES De metingen zijn belangrijk, maar dat is goed luisteren ook, onderstreept Rick. ,,Ik weet hoe iemand op een fiets moet zitten, maar door goed te luisteren en te kijken komen we samen tot het optimale resultaat. Persoonlijk contact is voor mij erg belangrijk. Iedere fietser is anders en dat vraagt om een andere aanpak. Op basis van mijn ervaring kan ik een advies uitbrengen, dat persoonlijk en helemaal op maat is.” Daarom werkt Rick alleen op afspraak, zo kan hij elke klant persoonlijke aandacht geven.


BIKEFINDER Wie een onafhankelijk advies wil over het aanschaffen van een fiets, kan ook bij Rick terecht, via het BikeFinder concept. ,,Er zijn geen slechte fietsen, maar er zijn wel fietsen die niet passen bij de klant of ambities. Hoe maak je nu een goede keuze als het gaat om fietsen? Ik kan mensen hierbij helpen, of het nu gaat om een online gekochte fiets of eentje van een fietsenzaak. Ik oordeel niet over een fiets, maar ga voor de beste zithouding voor een klant, door hem of haar mee te nemen in het aankoopproces. Heeft iemand eenmaal een fiets gekozen, dan kan ik eventueel ook nog aanpassingen doen aan de nieuwe fiets.”


BIKESTUDIO Met het concept BikeStudio verkoopt Rick fietsproducten zoals indoortrainers, fietscomputers en functionele accessoires. Ook passende wielrenschoenen en inlegzooltjes zijn aanwezig. Rick is twee jaar geleden begonnen met LeBlanc BikeFit en had gelijk met corona te maken. ,,Het was een beetje een vervelende start voor mij, maar het loopt nu goed met mijn bedrijf. Hoe dat komt? Fietsen was al populair maar vanwege corona zijn er nog meer fietsers. Al deze fietsers, ervaren of beginnend, willen niet met pijntjes op hun fiets zitten. Er komt steeds meer aandacht voor een goede fietspositie. En dan komen ze vaak bij mij terecht. Ik hoor van klanten dat ze de persoonlijkheid die ik bied fijn vinden; ze proeven dat ik echt een passie heb voor mijn product. Het is dan ook een specialisme.” Kijk ook eens op www.leblancbikefit.nl voor meer informatie over de mogelijkheden.