Set K' en Christian tijdens de lesdag op het Da Vinci College
Set K' en Christian tijdens de lesdag op het Da Vinci College Marlies de Jongh

Avres en Da Vinci geven ruim baan aan anderstalige studenten zorg

Overig

GORINCHEM Avres en het ROC Da Vinci College zijn gestart met een opleiding op niveau 1 voor anderstaligen die graag in de zorg willen werken. “De zorg zit te springen om werknemers en veel anderstaligen willen heel graag werken. Breng dit samen en je hebt een prachtig, op maat gesneden traject”, aldus de initiatiefnemers.

Het traject is gestart met 19 studenten die allemaal op taalgebied een voortraject hebben gevolgd. Fatima Wakrim, trajectbegeleider, vertelt: ,,De doelgroep is de anderstalige, volwassen student die affiniteit heeft met de zorg. Wij gaan uit van de potentie van de student en helpen hen zo verder. Ze zijn zeer gemotiveerd, de energie spat ervan af.” Avres zorgt voor stage-, werk- of ontwikkelplekken en de begeleiding van de studenten. Het Da Vinci College organiseert de lesdag en beoordeelt samen met Avres de studenten tijdens hun werkervaringsdagen. 

GASTOUDERBUREAU Fatima weet uit ervaring dat het niet makkelijk is om stageplaatsen te vinden voor deze opleiding: ,,Je hebt een groot netwerk nodig om alle studenten naast de theorie ook voldoende praktijkervaring op te laten doen. Behalve in de thuiszorg, waar de studenten om de cliënt heen zorg bieden, kunnen ze terecht in de horeca en bijvoorbeeld bij gastouderbureaus.” Hoewel veel instanties mee hebben geholpen om werkervaringsplekken te realiseren, vraagt Fatima toch ruim baan voor deze zeer enthousiaste studenten: ,,Ze willen graag en wij hebben hen hard nodig. We moeten nu investeren in niveau 1 en 2, zodat deze mensen door kunnen stromen naar niveau 3 en 4 waardoor ze volledig inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt.”

MOTIVATIE Voor het Da Vinci College past deze opleiding in hun visie op Leven Lang Ontwikkelen. Door goed naar de behoeften in de regio te kijken, zijn al meerdere maatwerktrajecten ontstaan voor verschillende doelgroepen en bedrijven. Nu dus met Avres deze Entreeopleiding, die al langer bestaat, maar qua lesinhoud is aangepast aan deze doelgroep. Docenten ervaren veel motivatie bij de studenten en hopen dat ze door dit traject een betere positie op de arbeidsmarkt bereiken. Set K’ en Christian, studenten, vinden deze opleiding heel goed. Deze opleiding geeft hoop, want: “We willen graag meedoen, meewerken. Ik heb b.v. al een baan in de thuiszorg, maar wil graag meer verzorgende taken krijgen, vertelt Set K’ en Christian vult aan: “En graag verder leren. Ik wil uiteindelijk een goede verpleegkundige worden.”