De primeur van De Biograaf op de Antwerpse boekenbeurs voor de VRT-camera’s.
De primeur van De Biograaf op de Antwerpse boekenbeurs voor de VRT-camera’s. Willem van Ekert

Gorinchem prominent aanwezig in nieuwe roman De Biograaf over Gocumse schilder Jan Olis

Historie

GORINCHEM Onlangs verscheen De Biograaf, de debuutroman van Willem-Jan van Ekert, waarin het hoofdpersonage een poging onderneemt de biografie te schijven van de 17e-eeuwse schilder Jan Olis. Tussen 1630 en 1640 maakte Olis de in Gorinchem geboren schilder zijn voornaamste werken. Een groot aantal ervan bevindt zich in privéverzamelingen en musea over de hele wereld. Toch is er tot op heden weinig bekend over deze schilder uit de Hollandse School.

Aan die onbekendheid moet dringend verandering komen, meent het hoofdpersonage uit de roman, een vooringenomen aan alcohol en pillen verslaafde schrijver. Puur geldgewin blijkt de grootste drijfveer te zijn en hij onderneemt een tocht langs de steden aan de Maas die bepalend waren in het leven van Jan Olis: Heusden, Dordrecht en Gorinchem.

Het verblijf in Gorinchem krijgt ruime aandacht in het verhaal. In deze stad achterhaalt de schrijver meer over het leven van Jan Olis. Uitgebreide bezoeken aan de plaatselijke horeca, een woonzorgcentrum en het Gorcums Museum worden op vermakelijke wijze beschreven.

ANTWERPSE BOEKENBEURS Achter de roman De Biograaf, schuilt het verhaal van het schilderij dat in werkelijkheid in het bezit is van Willem-Jan van Ekert. Zijn oorspronkelijk plan om zelf een biografie over Jan Olis te gaan schrijven, veranderde toen na maanden van research bleek dat er over Olis bijzonder weinig informatie te vinden is. ,,Ik kon er amper een A4-tje mee vullen. Het bracht me op het idee een roman te schrijven over een auteur die met hetzelfde probleem geconfronteerd wordt”, zei van Ekert tijdens de primeur van De Biograaf op de Antwerpse boekenbeurs voor de VRT-camera’s.

Willem-Jan van Ekert (1958, Helmond) studeerde aan Gentse kunstacademie en na carrières als copywriter, journalist en magazinemaker debuteert de in Sint-Martens-Latem wonende schrijver met De Biograaf.

De Biograaf (21,99 euro) is te bestellen via de boekhandel of de bekende onlinekanalen.

Op www.willemvanekert.be is meer informatie te vinden over de schrijver en het boek.

Afbeelding