Afbeelding
Fleur van Benten

#WijzijnGorinchem: Janny (75), Frank (46) en Ron Visch (39) – Travel Store

Mensen

GORINCHEM In de rubriek #WijzijnGorinchem zetten we eens in de twee weken een echte Gorinchemer in de spotlight. Want wie wonen er eigenlijk allemaal in Gorinchem? En wat zijn hun verhalen? Deze week hebben we zelfs een drietal: Janny (75), Frank (46) en Ron Visch (39) – Travel Store

door Fleur van Benten

Hoe is het bedrijf opgestart?

Janny: ,,Ik werkte bij de ANWB, dus ik zat al in toerisme. Mijn man zat in de autobusiness en wilde iets voor zichzelf gaan doen. Toen dachten we: ‘Een reisbureau is wel leuk.’ Dat was net in de tijd dat de vlieg- en busreizen naar het buitenland begonnen. We zijn toen in 1975 begonnen in het pand waar we nu nog steeds zitten. We wilden per se met carnaval openen, want dan kwam de optocht langs onze winkel. Al die mensen konden ons dan zien. Vanaf dag één liep het: mensen gingen in die tijd altijd naar een reisbureau als ze naar het buitenland wilden, want hoe moest dat anders?”

Wat is er in de tussentijd veranderd?

Ron: ,,Heel veel kan nu digitaal, maar toch moeten we nog wel regelmatig bellen met reisorganisaties. Het blijft een leuk complex product, waarbij een menselijke touch toch nodig is. Het principe is wel weinig veranderd: mensen komen voor advies. Dat kan alleen nu bijvoorbeeld ook via onze website.”

Toen het bedrijf begon, was de nummer één bestemming Benidorm

Frank: ,,Toen het bedrijf begon, was de nummer één bestemming Benidorm, dat was toen nog een hele trip. Nu zijn het meer de verre reizen zoals een rondreis Zuid-Afrika of een cruise naar Noorwegen. Dus echt bijzondere reizen waar advies voor nodig is. Toch komen er gelukkig nog best veel jongeren voor andere reisjes langs, want die willen zekerheid. Zeker in deze tijd.”

Heeft de coronacrisis invloed gehad op de reisbranche?

Frank: ,,Belachelijk veel. Wat bij ons het grote nadeel is, in tegenstelling tot veel andere branches, is dat in december en januari de reizen voor de zomer al geboekt worden. Door corona moesten heel veel reizen worden geannuleerd of omgeboekt naar de zomer erna. Het duurt nu zo lang dat de reizen wéér omgeboekt moesten worden. Dat heeft de grootste impact op ons.”

Juist door alle restricties en regels die er nu bij zijn gekomen, komen er mensen naar ons toe

Ron: ,,Maar gelukkig heeft elk nadeel ook een voordeel. Juist door alle restricties en regels die er nu bij zijn gekomen, komen er mensen naar ons toe. Mensen zijn thuis soms wel uren bezig met een formulier. Wij hebben dat snel gefixt, want we vullen er een paar per dag in en we hebben de kennis die nodig is. Daarbij geeft bij ons boeken meer zekerheid voor wanneer een reis geannuleerd wordt.” 

Wat is er zo leuk aan dit werk?

Janny: ,,Het is gewoon een heel leuke branche. Wat is nou leuker dan op vakantie gaan? Maar ook alles wat erbij hoort is speciaal. We hadden vroeger een klant die zei: ‘Het moment dat ik de deur achter me dichttrek, begint mijn reis. En of iets tegenzit of meezit, dat zie je vanzelf en dat hoort bij de ervaring.”

Ron: ,,Bij mij begint de reis eigenlijk nog eerder. Het moment dat je gaat nadenken over een reis; het boeken; filteren van datums; hotels en bezienswaardigheden zoeken; dat maakt de hele vakantiebeleving.”

Afbeelding