Sacha Wagemaker (32) is elke vrijdagochtend in het Natuurcentrum te vinden.
Sacha Wagemaker (32) is elke vrijdagochtend in het Natuurcentrum te vinden. Bas t Hoen

‘Mensen blij maken met dieren'

Mensen maken de stad

Sacha Wagemaker is vrijwilliger bij Natuurcentrum Gorinchem


GORINCHEM Het is meteen duidelijk; hier wordt niet alleen goed, maar ook met veel liefde voor de dieren gezorgd. Het project ‘Dieren op bezoek' was het idee van Wilma van Leusden (59), coördinator van de kinderboerderij bij het Natuurcentrum aan het Gijsbert van Andelpark. ,,Het is wetenschappelijk bewezen dat contact met dieren een positieve invloed heeft op het welzijn van mensen." 


door: Levien Vermeer

Daarom gaat ze regelmatig met een aantal dieren naar dagbestedingen, zorginstellingen en woonbegeleidingslocaties voor kinderen toe. En Sacha Wagemaker (32) is dan van de partij. Ze is hier elke vrijdagochtend te vinden. ,,Ik ga er dus samen met Wilma op uit, om mensen blij te maken met dieren. Maar als er geen bezoek gepland staat maak ik hier het een en ander schoon en geef de dieren eten.” 


PERFECT KOPPEL Sacha werkt met kinderen bij een reguliere kinderopvang, maar wil uiteindelijk de overstap maken naar kinderen met een ontwikkelingsachterstand. ,,Het project ‘Dieren op bezoek' sluit aan bij mijn opleiding omdat ik zo in contact kom met diverse doelgroepen. Wilma is bezig met de dieren, en ik kijk naar de interactie tussen mens en dier. Samen vormen we een perfect koppel.” 

De dieren worden ervoor getraind. ,,Je kunt geiten met commando's dingen leren, zoals ‘kom mee' of ‘wacht'. Maar we hebben wel altijd een emmertje met stoffer en blik bij ons, want waar ze hun behoefte doen, dat hebben we niet onder controle” lacht Sacha. Ze vertelt over een dementerende mevrouw, die eerst afwerend reageerde op een konijn. ,,Ga weg met dat konijn, zei ze. En wij dachten dat ze het drie keer niks vond. Maar de leiding reageerde blij verrast omdat zij al een half jaar niet gesproken had. Dus het konijntje lokte bij haar een reactie uit, en uiteindelijk heeft ze het geaaid.” 


RUIMTE OM TE ZIJN WIE JE BENT Sacha studeerde verpleegkunde en sociaal pedagogische hulpverlening in Nijmegen. Ze is viereneenhalf jaar samen met Klaas Pek. ,,Hij is reislustig en heeft weleens kip gehaald op een lokale markt. Dat was een levende, dus die moest hij dan nog laten slachten.” 

Hoewel ze vaak reisverhalen leest, heeft Sacha met reizen zelf niet veel ervaring. ,,We hopen ooit samen een verre reis te maken, die is al helemaal uitgestippeld.” Ze wandelt en fietst graag in de natuur. En als het een keertje slecht weer is? ,,Dan ga ik taarten bakken of haken, want ik heb veel hobby's.” Het Natuurcentrum vindt ze ‘een heel fijne plek'. ,,Ik heb er veel ervaren en geleerd. Hier krijg je de ruimte om te zijn wie je bent, en dit vrijwilligerswerk maakt m'n leven veelzijdiger.”


Wil je meer weten over het Natuurcentrum? Kijk op: www.natuurcentrumgorinchem.nl