De Nieuwe Doelen op Haarstraat 64 te Gorinchem
De Nieuwe Doelen op Haarstraat 64 te Gorinchem BDU Media

De ‘never ending story’ van de Nieuwe Doelen

4 december 2021 om 08:53 Podiumkunsten Dossier Nieuwe Doelen

GORINCHEM Het gaat nog wel even duren alvorens De Nieuwe Doelen weer vol in bedrijf is. De nu voorgestelde Europese aanbesteding leidt opnieuw tot vertraging, pas in de zomer van 2022 wordt de definitieve gunning afgegeven. Daarna moet nog gestart worden met de verbouwing. En dat terwijl de raad alweer twee jaar geleden de Cultuurvisie aannam, waarin behoud van het groot podium is opgenomen.

De ‘never ending story’ rond de Nieuwe Doelen beleefde donderdagavond weer een nieuw hoofdstuk op de toch al eindeloze discussie rond de toekomst van het pand. Groen Links raadslid Rutger van Breemen vroeg aan wethouder Dick van Zanten wanneer hij denkt dat De Nieuwe Doelen weer kan gaan draaien. ,,Als na de aanbesteding ook het bestemmingsplan nog gewijzigd moet worden, zijn we zo tien jaar verder”. Van Zanten noemde het theaterseizoen 2023/2024 voor heropening van de Nieuwe Doelen. Tijdens de bespreking van het raadsvoorstel lijkt zich een meerderheid af te tekenen rond de Europese aanbesteding, de kosten daarvoor zijn begroot op maximaal 30.000 euro. Die aanbesteding volgt op de uitvraag aan partijen in het voorjaar en is volgens wethouder Van Zanten verplicht. D66 deed pogingen om in de aanbesteding op te nemen dat ook plannen die niet het pand op Haarstraat 64 als uitgangspunt hebben, zoals het ‘Theater op het water’ van Move. Daarin wordt de huidige Nieuwe Doelen getransformeerd naar woningbouw. ,,We willen de kaders breder trekken, wat is de schade en waar zit de weerstand?”, zo vroeg D66’er Tom van der Meijden zich af. Hij sprak zijn excuses uit aan alle partijen die meededen aan de uitvraag over de gebrekkige communicatie, die volgens hem het vertrouwen in de overheid beschadigde.

We blijven hangen aan het gebouw en investeren zeven miljoen euro in het ‘buurthuis’ in de stad

POWERPLAY Ook VVD’er Niels van Santen noemde de communicatie met de planindieners niet goed. Net als Groen Links en CU/SGP zit het hem nog steeds dwars dat de raad de plannen niet mocht inzien. ,,Niemand mag iets weten van al die goede ideeën die zijn ingebracht”. Door Europees aan te besteden worden ook bewoners op geen enkele wijze betrokken bij de toekomst van de Nieuwe Doelen volgens de VVD’er. “Waarom zoeken we niet naar alternatieven voor de Haarstraat, er zijn meer wegen die naar Rome leiden”. Raadslid Marjo Molengraaf (CU/SGP) wees op het bidbook voor de uitvraag, waarin wel breder gekeken is dan alleen het pand Haarstraat 64. ,,We weten niet of de uitvraag goed was, we hebben de informatie niet gehad”. Ze sprak van powerplay van de wethouder omdat hij eerder liet weten dat zonder Europese aanbesteding de Nieuwe Doelen voorgoed op slot gaat. Ze sprak van gedraai en teveel fouten in het proces en liet weten dat ook de planindieners ‘verbaasd, geschokt en teleurgesteld’ zijn over de gang van zaken. ,,De stad is genegeerd en geschoffeerd en nu wordt alles ook nog eens over de verkiezingen getild en worden alle plannen onder de pet gehouden”. Pierre Schefferlie (Democraten Gorinchem) noemde de wens tot het breder trekken van de aanbesteding van D66 en VVD ‘nieuwe fratsen’.

VERTROUWELIJK Rutger van Breemen (GroenLinks) liet weten dat hij overtuigd is dat een Europese aanbesteding onvermijdelijk is, maar noemde het onbestaanbaar dat de raad de plannen niet mocht inzien en zo niet alle informatie heeft gekregen. Hij wees nog maar eens op de eed die raadsleden afleggen om te voorkomen dat vertrouwelijke informatie publiek wordt. ,,Ambtelijk zijn de plannen wel ingezien en bij de aanbesteding van Riveer hebben we de vertrouwelijke informatie wel gekregen”. Eva Dansen (SP) noemde het onverstandig om zoveel geld uit te trekken voor de verbouwing van de Nieuwe Doelen. ,,We blijven hangen aan het gebouw en investeren zeven miljoen euro in het ‘buurthuis’ van de stad. Het is een gekke toestand en dan gaat de aanbesteding ook nog eens over de verkiezingen heen tillen. Deze wethouder moet niet over zijn graf heen regeren”. De term buurthuis werd eerder in de vergadering genoemd door PvdA raadslid Jack Oostrum.

In de beantwoording bleef wethouder Dick van Zanten stoïcijns het voorstel voor Europese aanbesteding van de Nieuwe Doelen verdedigen. Wel bood hij aan het einde van de beraadslagingen zijn excuses aan over de communicatie met de eerdere planindieners. Op 9 december neemt de raad een definitief besluit over de Europese aanbesteding van de Nieuwe Doelen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?