De schrijfactie wordt gehouden in de bibliotheek en in het COC pand op Gasthuisstraat 34
De schrijfactie wordt gehouden in de bibliotheek en in het COC pand op Gasthuisstraat 34 Amnesty Gorinchem

Amnesty houdt schrijfactie en kaartontwerpwedstrijd

6 december 2021 om 12:26 Maatschappelijk

GORINCHEM Burgemeester  Reinie Melissant en wethouder Eelke Kraaijeveld geven 10 december- de dag van de mensenrechten- het startsein voor de schrijfactie van Amnesty International voor mensen die onterecht vastzitten of bedreigd en gemarteld worden. Zij doen dat in het COC pand op Gasthuistraat 34 onder het motto ‘Write for rigts’. 

Amnesty International wil regeringen aansporen tot eerlijke processen. Een van de zaken waar dit jaar voor geschreven wordt zijn de activisten van Sphere uit Oekraïne, zij zijn tientallen keren aangevallen omdat zij opkomen voor de rechten van LHBTI’ers en vrouwen. Hoe meer brieven, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid. Iedereen is welkom om mee te doen met het schrijven van een brief naar keuze, gericht aan een regering. Voorbeelden liggen klaar en het kan op enig moment tussen 10:00 en 16:00 uur. Schrijf een brief, wie weet verandert u een leven. Dit jaar zijn er twee schrijf locaties. De bibliotheek AanZet aan de Groenmarkt 1 en bij COC-pand aan Gasthuisstraat 34. Bij COC-pand aan Gasthuisstraat 34 kunt u tot Kerst schrijven en of schrijfpakketten ophalen. 

RECHTEN VAN HET KIND Amnesty International werkgroep Gorinchem, Speelgoedbank Gorinchem en het COC slaan handen in één, om op lokaal niveau ook aandacht te vragen voor de rechten van het kind. Op de Gasthuisstraat 34 kunnen alle schoolgemeenschappen, kinderen en tieners een blanco ansichtkaart ophalen. De ansichtkaarten kunnen zij vervolgens naar hun eigen creatieve verbeelding vormgeven en vervolgens inleveren. Per kwartaal worden de jonge artiesten uitgenodigd. Hier kunnen zij elkaars werk bewonderen. Tijdens het kwartaalfeestje laten de jonge artiesten hun kaarten zien en kunnen ze feedback vragen. Het feestje wordt op diverse manieren ondersteund met lokale artiesten, filmvoorstellingen, etc. 

Per kwartaal worden drie ansichtkaarten gekozen voor de finaleronde. Bij het laatste kwartaal/ finale worden de drie eind winnende ansichtkaarten uitgekozen om daadwerkelijk uitgeprint te worden voor verkoop. Alle kaarten kunnen tevens gebruikt worden voor groetenkaarten bij write for rights actie wat op zich al een eer is. Er zijn wel voorwaarden aan de vormgeving van de ansichtkaarten. Zo mag er geen religieuze, politieke of seksuele afbeeldingen op de ansichtkaarten. De reden hiervoor is dat de groetenkaarten naar o.a. politieke gevangen gestuurd worden in het buitenland. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?