Koopwoningen zijn voor veel starters onbetaalbaar
Koopwoningen zijn voor veel starters onbetaalbaar Stedin

‘Alleen voor starters’ wil betaalbare koopwoningen in de stad

7 december 2021 om 08:26 Wonen

GORINCHEM Om koopwoningen voor starters betaalbaar te houden heeft Digerto Biemans (53 jaar) het concept ‘Alleen voor starters’ uitgedacht. Twee weken geleden presenteerde hij zijn plannen op de zeepkist voor de gemeenteraad, met nog meer enthousiasme vertelt hij graag meer over zijn plannen.

,,Starters zijn kansloos op de woningmarkt, vraag het maar aan iedere makelaar”, zo hield hij de gemeenteraad voor tijdens zijn praatje op de zeepkist. Hij nam daarbij zijn eigen kinderen in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar als voorbeeld. ‘Alleen voor starters’ moet daarin verandering gaan brengen en koopwoningen voor starters betaalbaar en bereikbaar maken. Voor het concept wordt een stichting zonder winstoogmerk opgericht, eventuele winsten worden direct in nieuwe projecten gestopt. ,,De reacties van de gemeenteraad waren zeer positief, ook de contacten met wethouder Ro van Doesburg. We willen graag samen met de gemeente optrekken en afspraken vastleggen in een convenant”. De stichting voert een open transparante boekhouding.

STARTERSLENING Starters kunnen zich bij de stichting inschrijven tegen betaling van een vaste jaarlijkse bijdrage, daar moeten de vaste kosten van betaald worden. Voor het bouwen van starterswoningen denkt Biemans aan zowel nieuwbouw als transformatie van bestaande panden. Zo noemt hij het oude belastingkantoor, maar ook het pand van ’t Gilde dat straks vrijkomt als de school over enkele jaren verhuist naar de nieuwbouw aan de Hoefslag. Maar Biemans is ook al in gesprek over een pand in de binnenstad. Panden voor de transformatie worden door de stichting aangekocht, hij ziet daarvoor voldoende financiële mogelijkheden via onder andere SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting), subsidies, beleggers en leningen. Via de gemeente Gorinchem komen starters ook in aanmerking voor een starterslening voor een koophuis tot maximaal 260.000 euro. ,,De mogelijkheden zijn plenty”, zo vertelt hij optimistisch. Voor nieuwbouw noemt hij locaties als Linge Zuid, Hoog Dalem of aan de Schelluinsevliet.

Het zou fantastisch zijn als de gemeente Gorinchem dit concept als eerste gaat gebruiken, dan kan het daarna in heel Nederland worden toegepast

INTERACTIEVE WEBSITE ,,Ik wil me graag maatschappelijk inzetten, ik hoef er niet rijk van te worden. Het zou fantastisch zijn als de gemeente Gorinchem dit concept als eerste gaat gebruiken, dan kan het daarna in heel Nederland worden toegepast. Gorinchem gaat mij in mijn eentje wel lukken, voor andere gemeentes moeten ze we andere ‘Digerto’s’ zoeken. Als het aanslaat kan het gigantisch worden, maar we doen het stapje voor stapje. Ik heb het plan her en der al laten toetsen. We gaan nu onze PR opzetten met onder andere een interactieve website waarin we alles nog eens duidelijk uitleggen over de werking van het plan en de spelregels om je in te schrijven”. Een van die spelregels is dat echt alleen starters in aanmerking komen; mensen die voor de eerste keer een huis kopen. Wie daarna zijn huis wil verkopen, verkoopt het met hulp van de stichting aan een nieuwe starter. Zo blijven de starterswoningen beschikbaar voor starters. Nieuwe starterswoningen voldoen aan vooraf vastgestelde afmetingen, kwaliteitseisen en duurzaamheid. De prijs staat niet onder invloed van de woningmarkt, maar wordt met behulp van een uniek principe door de stichting vastgesteld en is maximaal 325.000 euro (maximale koopsom met Nationale Hypotheekgarantie, volgend jaar € 355.000). Om te bepalen voor welke woning een inschrijver in aanmerking komt wordt het inkomen van de kopers getoetst volgens de richtlijnen van de NHG (nationale hypotheek garantie) en SVN.

LOKALE BEDRIJVEN Om aan de slag te gaan heeft Biemans de gemeente nodig, vooral als het gaat om beschikbare bouwlocaties, maar ook welwillende particulieren die een pand hebben voor transformatie tot starterswoningen kunnen bij Biemans aankloppen. Hij wil het liefst alleen in zee met lokale bedrijven en de woningen zijn bedoeld voor de inwoners van Gorinchem. ,,Ik heb al veel gesprekken gevoerd, zoals met het COA over het oude belastingkantoor. Maar bijvoorbeeld ook met Poort6. Het is een uniek concept voor starterswoningen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?