De Gorcumse kunstenares Cordula-Y.
De Gorcumse kunstenares Cordula-Y. Rob Kreszner

Hendrik Hamel Museum verlengt expositie In Verscheidenheid Gelijk tot april 2022

12 december 2021 om 09:26 Kunst

GORINCHEM In september opende de ambassadeur van Zuid-Korea de expositie met werk van de Gorcumse kunstenares Cordula-Y. Een expositie van schilderijen die fragmenten van klederdracht uit Nederland en Korea naast elkaar laat zien. Maar dat niet alleen. Behalve schilderijen zijn ook de ‘echte’ kostuums van Nederlandse en Koreaanse klederdracht, poppen en allerhande voorwerpen te bewonderen. De schilderstukken zijn zo levensecht dat je de neiging hebt ze aan te raken. We praten met Cordula in het Hamelhuis.

door Fred Mertens

,,Op de kleuterschool maakte ik ooit een tekening van een kabouter met een groene muts, een rood jasje en een roze broek. Nou, dat hoorde niet, zei de juffrouw. Een onvoldoende dus! Pas veel later ben ik gaan schilderen, omdat mijn omgeving en ik vonden dat ik naast mijn drukke baan een hobby moest hebben. Bij TOON volgde ik cursussen en maakte allerlei leuke schilderijtjes. In 2012 mocht ik meedoen aan een expositie over Hendrick Hamel, die in de Lingesluis kwam te hangen. Mijn bijdrage bestond uit een schilderij van een Koreaans jongetje; erg leuk om te doen! Ik heb daarna een vijfjarige opleiding fijnschilderen gedaan en kwam er zo achter dat een heleboel onderwerpen mij niet zo lagen. 

KLEDERDRACHT Wat ik wel boeiend vond waren insecten en stillevens. Ik heb toen een serie van tien stillevens gemaakt en vroeg het Hamelhuis of ik ze daar kon presenteren. Maar het museum gaf aan dat kunst die een link heeft met Korea de voorkeur heeft. Bovendien moest ik een jaar geduld hebben. In die tijd maakte ik de serie van tien dubbel-luiken over Nederlandse en Koreaanse klederdracht, die nu in het museum te zien is.

ZEEUWSE ROOTS Ik heb Zeeuwse roots en toen ik met mijn oma ooit een kast leeghaalde vond ik daar allerlei mooie attributen die uniek zijn voor die regio. Toen de expositie naderde vond ik alleen schilderijen tentoonstellen toch te mager. Daarop kocht ik via internet van alles wat met klederdracht uit Nederland en Korea te maken had, zoals poppen, sieraden, keramiek en vooral kleding van verschillende klederdrachten. Die geven samen met mijn schilderijen een bijna compleet overzicht. In verscheidenheid gelijk is de symbolische titel van de expositie omdat het één niet mooier is dan het andere. De huidige tentoonstelling wordt nog uitgebreid en gaat na Gorcum naar Korea.”

DUBBELEXPOSITIE De unieke dubbel-expositie maakt een bezoek aan het Hendrick Hamel Museum dubbel de moeite waard en is zeker ook voor kinderen een aanrader. In de vaste presentatie van het museum wordt op een speelse manier het avontuurlijke verhaal van Hendrick verteld. De expositie van Cordula-Y is nu te zien tot en met 27 maart, van woensdag tot en met zondag, 13 tot 17 uur, Kortendijk 67 in Gorcum. 

Meer informatie: www.hendrickhamelmuseum.nl of www.cordula-y.nl