Het zoekgebied voor windmolens op Avelingen
Het zoekgebied voor windmolens op Avelingen Pellikaan Vastgoed

Geld voor energiebesparing èn windenergie

13 december 2021 om 11:18 Politiek

GORINCHEM Met uitzondering van de VVD en raadslid Hans van Mourik stemde de raad donderdagavond voor meer aandacht voor energiebesparende maatregelen. Dit om zo energiearmoede te voorkomen. Een amendement van VVD, Stadsbelang, Gorcum Actief en Lijst Van Maaren om voorlopig geen geld te stoppen in onderzoek naar windenergie werd verworpen.

Hoewel de besteding van de Reserve duurzaamheid als hamerstuk op de agenda stond, debatteerde de raad meer dan een uur over dit agendapunt. Everdien Hamann van Gorcum Actief kondigde het amendement aan om geen geld te stoppen in windenenergie, zolang de rijksoverheid geen nieuwe normeringen heeft vastgesteld. Dit om te voorkomen dat straks sprake is van een desinvestering. Windenergie is een van de vijf pijlers van de RES (regionale energiestrategie), het gebied Avelingen en bedrijventerrein Groote Haar zijn in beeld voor windenergie. Volgens Hamann zijn bedrijven op Avelingen tegen, ook VVD’er Niels van Santen sprak over de weerstand bij de bedrijven, hij ziet liever dat Gorinchem zijn pijlen zet op zonne-energie. 

LANDELIJKE PILOT Raadslid Rutger van Breemen (Groen Links) is overtuigd dat windenergie onvermijdelijk is. Wethouder Eelke Kraaijeveld hield de raad voor dat juist verkennend onderzoek kan uitwijzen wat de kansen zijn voor wind. Wachten op de nieuwe normen vanuit het Rijk leek hem niet slim omdat dat nog enkele jaren kan duren. Ook omdat Avelingen in beeld is voor een landelijke pilot voor hernieuwbare energie op rijksgronden. ,,Wat kan er technisch, dat willen we graag onderzoeken.” Hij hintte daarbij tevens naar de hogere energieprijzen die juist investeren in hernieuwbare energie aantrekkelijker kan maken. Het amendement werd uiteindelijk met negen stemmen voor en zestien tegen verworpen.

WARMTENET De motie over meer aandacht voor energiebesparende maatregelen kon wel rekenen op steun van een meerderheid, alleen VVD en raadslid Hans van Mourik stemden tegen. In de motie wordt het college opgeroepen om voor elke wijk in Gorinchem een plan van aanpak op te zetten voor energiebesparing, mede om zo energiearmoede te voorkomen. Groen Links raadslid Rutger van Breemen liet weten al signalen te hebben ontvangen van mensen die in de kou zitten uit vrees voor een hoge energierekening. ,,Ze moeten kiezen tussen ‘eating of heating’.” De reserve duurzaamheid is per 1 januari 2022 vier miljoen euro. Daarvan is voor de duurzaamheidspakketten voor minima in totaal 68.000 euro beschikbaar. Voor aansluiting van het stadhuis op het warmtenet is boven de vier miljoen euro een bedrag van anderhalf miljoen euro gereserveerd.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?