Eveline van Anrooij schreef een boek over Gorinchem met hondje Dapper in de hoofdrol.
Eveline van Anrooij schreef een boek over Gorinchem met hondje Dapper in de hoofdrol. Bas 't Hoen

‘Ik ben helemaal geen schrijver'

13 december 2021 om 14:51

Eveline schrijft boek over Gorcumse mythen en sagen 

GORINCHEM De Gorcumse mythen en sagen en een echt bestaand hondje genaamd Dapper. Dat zijn de ingrediënten van het boek ‘Dapper en de verborgen verhalen van Gorcum’ dat Eveline van Anrooij uit Gorinchem schreef. ,,Ik vroeg mezelf regelmatig af: waar ben ik nu weer een begonnen. Ik ben toch helemaal geen schrijver.”

 

Door Mirjam de Swart 

Het idee voor het boek ontstond zo'n vijf jaar geleden. Haar zoon Vico werd destijds uitgeroepen tot junior stadsomroeper en ze zocht een passend cadeau voor hem. ,,Een kinderboek waarin de geschiedenis van Gorinchem werd verteld. Dat leek me een leuk cadeau. Na lang zoeken kwam ik erachter dat zo'n boek er dus eigenlijk helemaal niet is. De eigenaar van boekwinkel De Boekenkist zei toen: dan schrijf je het toch zelf. Die opmerking bleef hangen en uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan.” 

Hoofdpersoon in het boek is het hondje Dapper. Een bestaande hond, want Dapper is het hondje van de buurvrouw (en vriendin) van Eveline. ,,Het was voor mij al snel duidelijk dat hij de hoofdrol zou krijgen in het boek.” Toch reageerde niet iedereen direct enthousiast op haar idee om van Dapper het hoofdpersonage te maken in het boek. ,,Maar als mensen tegen mij zeggen dat iets niet kan, wil ik juist bewijzen dat het wel kan.” 

Het schrijven van het boek heeft door corona veel vertraging opgelopen. Eveline werd begin 2020, toen corona nog maar net in de wereld was, ernstig ziek door het virus. Toen het de betere kant op leek te gaan, wilde ze weer gaan schrijven, maar dat bleek lastiger dan gedacht. ,,Pas deze zomer kon ik weer echt verder met het boek.” 

Eveline is niet alleen verantwoordelijk voor het verhaal, maar ze maakte ook de aquareltekeningen in het boek. ,,Laatst werd ik door iemand auteur en illustrator genoemd. Toen dacht ik: doe normaal, dat ben ik niet. Ik ben gewoon een creatieve levensfladderaar ofzo", lacht ze. 

Eveline kreeg gedurende het schrijfproces veel feedback van familie en vrienden. Ook kreeg de schrijfster veel hulp van haar zoon Wessel. ,,Hij was echt mijn rechterhand tijdens het proces. Hij las het boek keer op keer. Net als ik kent hij het boek inmiddels uit zijn hoofd. Daarnaast ging hij aan de slag met de vormgeving van het boek en de cover. 

Of er een vervolg komt op de avonturen van Dapper? ,,Het speelt wel door mijn hoofd, maar dat wil niet zeggen dat het er ook echt gaat komen", antwoordt Eveline geheimzinnig. ,,Dit eerste boek is er gekomen dankzij heel veel doorzettingsvermogen en met heel veel bloed, zweet en tranen. Daarbij komt, ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn op mijn kamertje, maar al die belangstelling hoeft van mij niet zo nodig.” 

‘Dapper en de verborgen verhalen van Gorcum' is te koop bij de Primera in de binnenstad, De Boekenkist, de VVV, De Mandarijn en bij Loeff Bloemen.

a[ Wil je weten van wie Eveline allemaal hulp en advies heeft gekregen tijdens het schrijven? Scan de QR-code en lees het volledige interview online.

 

 

 

 

Afbeelding