De Nieuwe Doelen op Haarstraat 64
De Nieuwe Doelen op Haarstraat 64 BDU Media

Alternatieven Nieuwe Doelen

13 december 2021 om 15:48

GORINCHEM Met dertien stemmen voor en twaalf tegen moet de Europese aanbesteding voor de Nieuwe Doelen toch ruimte bieden voor een bredere aanpak. De meerderheid van de raad wil dat daarin alternatieven voor het pand Haarstraat 64 worden meegenomen. Dat komt tegemoet aan het plan van Move Development dat opteert voor een nieuw theater op het water en een ouder plan voor een theater op Linge II Zuid.


door Hannie Visser-Kieboom

Het debat over de bredere aanpak ging er fel aan toe. Raadslid Pierre Schefferlie (Democraten Gorcum) vond dat met een bredere aanpak de raad alles op zijn kop zette, hij sprak van een slechte grap waarmee ze zich ‘onsterflijk belachelijk’ maakte. VVD Niels van Santen vond juist dat de gemeente zich al belachelijk had gemaakt door gebrek aan communicatie en een onduidelijk proces bij de zoektocht naar een nieuwe exploitant voor de Nieuwe Doelen. Dieuwertje Stevens (SP) vond dat de raad èn indieners al eerder met een kluitje in het riet waren gestuurd, bij een betere processturing was minder leed veroorzaakt. ,,We hebben straks voor zeven miljoen een net niet theater. Een Europese aanbesteding is straks een point of no return, er is dan geen enkele beweging meer mogelijk. Wie is hierbij gebaat?” 


HALSSTARRIG Ilhan Tekir (D66) refereerde ook aan het belachelijk maken, hij doelde daarmee op het proces van teleurstellingen, ook al had wethouder Dick van Zanten in de vorige sessie daarvoor zijn excuses aangeboden. Het voorstel om bij de Europese aanbesteding van de Nieuwe Doelen te kiezen voor een bredere aanpak kwam in de vorige sessie uit de koker van D66. Ook VVD’er Niels Van Santen deed toen al een stevige duit in het zakje om te kiezen voor een bredere blik dan alleen Haarstraat 64. Overigens kwam Frank Barth (CU?SGP} nog met een verrassing, in het nieuwe Van der Valk hotel in aanbouw komt een grote zaal met 1200 stoelen. Barth wees ook nog eens op de vaste lasten voor een groot podium. ,,We investeren zeven miljoen euro zonder garantie op een goede exploitatie. Deze wethouder van een afbrokkelende partij legt hiermee ook nog eens een claim op het volgende college”. Groen Links raadslid Rutger van Breemen vond het onvoorstelbaar dat het college halsstarrig bleef weigeren om alle ingediende plannen met de raad te delen. 


SLEUTELROL CDA. PvdA. Democraten Gorinchem en Stadsbelang hielden vast aan de Europese aanbesteding voor alleen de huidige Nieuwe Doelen, met als voornaamste argument dat met een bredere aanpak de spelregels veranderd worden. Wethouder Dick van Zanten verdedigde het collegevoorstel met dezelfde argumenten. Uiteindelijk wist hij geen meerderheid achter zich te krijgen. De sleutelrol was daarbij weggelegd voor raadslid Hans van Mourik, eerder raadslid voor Stadsbelang, de partij van wethouder Dick van Zanten. Als zelfstandig raadslid stemde hij voor de motie, net als VVD, SP  CU/SGP, GroenLinks, Fractie van Maaren, Gorcum Actief en D66. 


AANGENOMEN Het voorstel tot Europese aanbesteding werd met veertien stemmen voor en elf tegen aangenomen. Door het aannemen van de motie over de bredere aanpak bij de Europese aanbesteding gaat het college zich beraden over het raadsvoorstel en komt daarna met een reactie naar de raad. 

Artist Impression van het theater in het Merwedekanaal
Plan van stichting Behoud Erfgoed De Vries Robbe voor nieuw theater op Linge II Zuid