Annemieke en Ronald Roeleveld voor het nieuwe Gastenhuis
Annemieke en Ronald Roeleveld voor het nieuwe Gastenhuis Prive collectie

Gastenhuis voor zorg met ‘n glimlach

18 december 2021 om 09:46 Zorg

GORINCHEM Voor het zorgechtpaar Annemieke en Ronald Roeleveld breken spannende tijden aan. Op 10 januari ontvangen zij de sleutel van het nieuwe, dubbele Gastenhuis in Gorinchem Oost voor mensen met dementie. In februari trekken de eerste bewoners in het Gastenhuis.

De twee bijna identieke panden aan de Kruithoorn zijn al omgedoopt tot West Bliek en Zuid Bliek; de twee aparte gebouwen tellen samen 42 appartementen. Twee daarvan bieden voldoende ruimte aan een echtpaar met dementie. Annemieke Roeleveld werkt al meer dan dertig jaar als verpleegkundige in de zorg en zag zelf een advertentie op Facebook voorbij komen over de opening van een Gastenhuis in Gorinchem. ,,We wonen nu elf jaar in Gorinchem en dit was voor ons vlakbij. De visie van het Gastenhuis over persoonsgerichte zorg en het open deuren beleid sprak me direct aan. Ik ontdekte al snel dat wij in dat profiel passen.” 

STAGE Ronald komt niet uit de zorgwereld, maar werkte altijd als ICT manager. ,,Dat is een echte mannenwereld, ik ben nu in een vrouwenwereld terecht gekomen, maar als manager heb ik met heel veel teams gewerkt. Ik ben een jaar geleden al aangetreden en heb via het hoofdkantoor van het Gastenhuis in Amsterdam opleidingen gevolgd, maar ook stage gelopen in Warmond. Je moet hier eigenlijk alles kunnen, van HRM tot onderhoud.” Het zorgechtpaar woont niet in het Gastenhuis zelf, maar vlakbij in Gorinchem-Oost.

EIGEN DAGINDELING Nadat het besluit was genomen om als zorgechtpaar aan de slag te gaan in Gorinchem volgde al vele gesprekken met toekomstige bewoners. ,,We doen altijd een intake om te kijken of het past, we zijn een woonhuis met een open karakter, bewoners mogen gewoon naar buiten toe en we hebben geen gesloten afdeling. Bewoners mogen hun hobby’s uitoefenen of misschien willen ze wel meehelpen met koken of de was opvouwen. We gaan niemand iets opleggen, bewoners mogen hun eigen dagindeling bepalen. Dus hoeft niet iedereen om tien uur aangekleed te zijn omdat dan de koffie klaar is. Misschien gaan we wel een moestuintje aanleggen, bewoners mogen heel veel.” 

ZORGPIONIERS De omslag in de zorg voor mensen met dementie is al langer gaande, zo is de ervaring van Annemieke, die voorheen bij Brabant Zorg in Zaltbommel werkte. De omslag naar meer persoonsgerichte zorg blijft vaak steken omdat bestaande tehuizen niet altijd ingericht zijn op die veranderende zorg. ,,Als je al heel lang zo gewerkt hebt, is het best wel lastig om een omslag te maken. Maar hier beginnen we direct met het nieuwe concept van de zorgpioniers Annemieke Bambach en Clasien Schakenraad.” Het concept van het Gastenhuis is vijf jaar geleden gestart en inmiddels zijn in heel Nederland Gastenhuizen geopend of in aanbouw. De vestiging in Gorinchem is de twintigste in Nederland die open gaat. Op zorgkaart Nederland scoort het Gastenhuis een 9,2; de klanttevredenheid wordt gewaardeerd met 9.1, ze staan daarmee voor het tweede jaar op rij in de top tien van Nederland.

Ik kan niet wachten om hier te gaan werken, ik verheug me al op de glimlach op de gezichten van onze bewoners, zij moeten zich hier thuis gaan voelen

OPEN DAG Voor de 44 toekomstige bewoners van het Gastenhuis zijn veel medewerkers nodig; variërend van gastvrouwen en verpleegkundigen tot schoonmaakpersoneel en koks. Ze werken in twee teams en verlenen 24 uurs zorg aan de bewoners. Vooral de zoektocht naar verzorgenden was niet eenvoudig, alle sollicitatiegesprekken hebben ze zelf gevoerd. Inmiddels hebben ze een eerste kennismakingsbijeenkomst gehad met al het personeel, dat eveneens popelt om aan de slag te gaan. Datzelfde geldt voor het zorgechtpaar. ,,Ik kan niet wachten om hier te gaan werken, ik verheug me al op de glimlach op de gezichten van onze bewoners, zij moeten zich hier thuis gaan voelen”, zo laat Annemieke weten. Thans wordt nog de laatste hand gelegd aan het pand en op 10 januari krijgen ze de sleutel. Dan worden alle gemeenschappelijke ruimtes ingericht met eenzelfde look en feel. Op 29 januari houden ze een open dag voor de buurt, dan mogen ze binnen komen kijken. 

VERGEET ME NIET PAD Een rondgang door het pand leert dat alles er heerlijk ruim en fris uit ziet. Zo biedt een zijde door de hoge ramen uitzicht op het Dalemplein, waar straks met een school, een kerk en winkels de nodige bedrijvigheid is te zien. Aan de andere zijde van het plein wordt gebouwd aan een appartementencomplex voor 55 plussers, ook aan de inrichting van het plein wordt nog hard gewerkt. De bouwhekken rondom het pand worden straks weggehaald en vervangen door een laag hek ,,We gaan zeker contact leggen met de school om de kinderen uit te nodigen voor een bezoek. Verder willen we graag stagiares een plek bieden en vrijwilligers inzetten voor de activiteiten. Ook kunnen bewoners straks naar de winkel, eventueel geven we ze een tracker mee om te voorkomen dat ze verdwalen. Met de gemeente zijn we in gesprek om een ‘vergeet-me-niet-pad’ aan te leggen naar het plein”.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Zorgechtpaar Annemieke en Ronald Roeleveld in de keuken van het Gastenhuis
Een van de twee panden van het Gastenhuis aan de Kruithoorn in Gorinchem
Het echtpaar Roeleveld bij de aanvang van de bouw van het Gastenhuis