Dick van Zanten met op de achtergrond korenmolen de Hoop op de stadswallen, één van de vele molens van SIMAV
Dick van Zanten met op de achtergrond korenmolen de Hoop op de stadswallen, één van de vele molens van SIMAV Jan Noorlandt

De drijfveer van wethouder Dick van Zanten is steeds zijn liefde voor de stad

21 december 2021 om 15:22 Politiek

GORINCHEM De 1200 kiezers die in 2018 het vakje van Dick van Zanten rood kleurden, zoeken in maart 2022 tevergeefs naar zijn naam. Van Zanten komt straks niet op de kieslijst voor, niet van Stadsbelang en ook niet bij een andere partij. Een tweede wethouders-termijn lijkt daarmee kansloos.

Nu het einde van zijn ambtstermijn nadert, kijkt Dick van Zanten (69 jaar) vooral met gemengde gevoelens terug op zijn werk als wethouder. Veel van zijn werk vond plaats tijdens de corona pandemie en dat waren niet de leukste jaren. Veel vergaderen achter een beeldscherm, weinig ontmoetingen in de stad en nauwelijks evenementen. ,,Het werk gaat allemaal door en iedereen heeft zich dik ingezet en hard gewerkt, maar het is niet fijn. Je wilt juist betrokken zijn bij de stad, alle aardige dingen vallen weg en het gewone werk blijft. Daar heeft de hele maatschappij mee te maken, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Ik wil absoluut niet klagen, maar je moet er wel mee dealen. Jammer van die twee jaar achter mijn beeldscherm als wethouder.” Al tientallen jaren is Dick van Zanten (69 jaar) een publiek figuur in de stad. Actief in politiek, volkshuisvesting, waterschap en behoud van het erfgoed. Zo was hij al in de jaren tachtig achter de schermen betrokken bij Stadsbelang, de oudste lokale partij van Gorcum. In 1993 werd hij voor de eerste maal geïnstalleerd als raadslid, niet voor Stadsbelang maar voor de VVD. Zijn drive om politiek actief te worden lag als geboren en getogen Gorcummer vooral in zijn liefde voor de stad. 

GROOTSTE PARTIJ Na zijn tijd als VVD’er werd hij in de 21e eeuw opnieuw actief bij Stadsbelang.  De grootse verkiezingsoverwinning in 2018 van Stadsbelang met vrij zetels werd beloond met het wethouderschap, een mooie bekroning voor zijn inzet voor stad en zijn inwoners. Maar de verkiezingswinst van zijn partij verloor snel aan glans door geruzie in zijn eigen fractie; thans heeft Stadsbelang nog maar drie van de vijf zetels over. ,,Ik had zeker andere verwachtingen van de raadsleden, terwijl we voorheen probleemloos samenwerkten. Achteraf waren er misschien al sluimerende conflicten en hadden we de lijst beter anders kunnen samenstellen. Door de invoering van het dualisme ben je als wethouder geen lid meer van de fractie en dat is veel moeilijker om te managen. Heel vervelend, we waren de grootste fractie, maar konden niet waarmaken dat we de meeste stabiele fractie waren. Maar ik zie absoluut niet om in wrok of  rancune, het is misschien gewoon tijd om te vertrekken. Jammer is dat je zaken niet af kan maken. Het is mooi om ergens aan te beginnen, zaken in gang te zetten. Die wil je het liefst ook afmaken.”

NIEUWE DOELEN Één van de zaken die zijn opgepakt door Van Zanten is de nieuwe cultuurvisie en de toekomst van De Nieuwe Doelen. Juist over dat laatste kreeg hij de nodige kritiek te verduren, toch is hij blij dat de raad in meerderheid heeft ingestemd met de Europese aanbesteding voor de exploitatie van het theater. ,,Cultuur is ingewikkeld, al helemaal in deze coronatijd, waarbij iedereen alle zeilen moet bijzetten. Het zijn belangrijke voorzieningen. Maar er is echt geen andere weg dan die Europese aanbesteding, de lokale overheid kan daar niet omheen. Het recente vastgoedarrest van de Hoge Raad van twee weken geleden maakt dat nog eens duidelijk. Je bent echt met handen en voeten gebonden. Veel van de kritiek is niet terecht. We wisten vooraf niet wat de uitvraag zou opleveren. Maar als partijen zich tekort gedaan voelen, dan moet je ook terugkijken wat niet goed is gegaan. We hadden het proces beter uit moeten leggen en uitgebreider moeten toelichten. Hoe we de motie om breder te kijken dan alleen de Nieuwe Doelen kunnen inpassen, zijn we nog aan het uitzoeken. Het zal lastig zijn, ik heb er een hard hoofd in. De raad had ook niet eerder gevraagd om de kaders te verruimen.” Van Zanten noemt ook andere zaken die zijn opgepakt, zoals veel van de plannen uit Gorinchem 2032. De groei van de stad, innovatie in het onderwijs en betere verbindingen in en met de stad. Verder stelt hij dat het hem als wethouder is gelukt de financiën op orde te brengen en de schuldpositie af te bouwen.

ERFGOED  Een terugblik op zijn werk als wethouder is niet compleet zonder terugblik op zijn persoonlijk leven. Zo moest hij een jaar geleden geheel onverwacht afscheid nemen van zijn vrouw Anja. ,,Mijn vorige kerst was heel goed, maar ineens zag mijn wereld er heel anders uit. Ik ben dit jaar ook niet in kerstsfeer te brengen, ook niet door mijn kinderen en kijk er ook niet naar uit. Ik ben snel weer aan het werk gegaan, ik was zo blij dat ik dat had.” Na Kerst resten nog zo’n drie maanden als wethouder, Voorzichtig denkt hij na over zijn tijd na maart 2022. ,,Toen ik begon als wethouder was erfgoed maar een klein beleidsterrein, maar het wordt steeds groter, ook door de verkiezing tot mooiste vestingstad en de werelderfgoedstatus van de vesting Gorinchem. Misschien ga ik weer rondleidingen geven in het Hamelhuis, ze zijn daar ook bezig met de certificering tot museum. Ook de SIMAV trekt aan me. Verder wordt komend jaar zowel het jaar 1572 met de Martelaren van Gorcum herdacht, als het rampjaar 1672.”

door Hannie Visser-Kieboom

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Wethouder Dick van Zanten in 2018 te midden van de raadsleden van Stadsbelang