Het IFFG heeft een zeer sterk vrijwilligersteam. In het midden (met rode broek) Anika van der Kevie
Het IFFG heeft een zeer sterk vrijwilligersteam. In het midden (met rode broek) Anika van der Kevie Ferry Verheij

IFFG-directeur ziet 300 films per jaar en is nog steeds verwonderd

20 december 2021 om 13:21

In 2017 vond de eerste editie van het IFFG plaats, maar al vele jaren eerder sloeg initiatiefneemster en festivaldirecteur Anika van der Kevie het pad ernaartoe in. De onlangs 51 jaar geworden Gorinchemse woonde vanaf 2005 zo’n 9 jaar in Peru en zette diverse culturele educatie projecten op. Maar zij raakte daar ook verslingerd aan wereldcinema, wat gezamenlijk de pijlers werden onder het IFFG. 

Wereldcinema komt vanuit diverse continenten en kaart actuele mondiale en sociale thema’s aan, zoals, ongelijkheid, migratie en duurzaamheid, maar ook de rijkdom van de vele culturen die de wereld telt. 


PERU ,, Al jaren actief voor Unicef en een groot liefhebber van geschiedenis, besloot ik in 2005 een sabbatical te nemen om naar Peru te gaan en daar te zien hoe maatschappelijke projecten in elkaar zaten. Daarnaast rijke historie van het land te ontdekken. 

In 2014 keerde Van der Kevie volledig terug naar Nederland. ,,Ik wilde weer 100 procent actief worden in Gorinchem en omgeving en nieuwe projecten ontwikkelen. Ik ben toen als sociaal cultureel ondernemer begonnen; iemand die allerlei soorten evenementen kan organiseren, maar ook stadswandelingen, want ik ben ook stadsgids.”


WERELDCINEMA In deze periode kreeg ook het idee van een internationaal festival voor wereldcinema in Gorinchem vorm. ,, Wereldcinema is ook een stukje objectiviteit in een globaliserende wereld met allerlei media waarin de waarheid steeds vaker ondersneeuwt. Het is belangrijk ook werkelijke boodschappen over te brengen en te laten zien hoe het er elders in de wereld aan toegaat.

Het viel mij op dat grote filmfestivals zich bijna allemaal leken te bevinden ten westen van de lijn Groningen-Vlissingen, in de Randstad dus. Ik wilde dat doorbreken. Ik wilde die cultuur hierheen halen, door middel van wereldcinema. Het medium film is namelijk de beste manier om je blik te verbreden, je hart te openen en met elkaar in gesprek te gaan over wat je hebt gezien. “


MEER PIPI DAN ANIKA Dat was het verhaal waarmee Van der Kevie naar de gemeente ging. ,,Ik wilde een internationaal filmfestival in Gorinchem. Hiervoor schreef ik een projectplan met een missie, visie en doelstellingen. De gemeente was weliswaar positief maar vroeg zich ook af of het wel bij Gorinchem paste, toen drong ik aan om direct een try-out editie te starten. Ik heet dan wel Anika maar misschien ben ik meer een Pippi: ik ben een doener. Ik wilde het ook dan écht op dat moment gaan doen. Omdat we startkapitaal nodig hadden, heb ik Martin Klop van Woonboulevard Spijksepoort benaderd en gevraagd of hij er mee in wilde stappen. Dat maakte dat we een ‘go’ kregen. 

Het werd een soort try-out van drie dagen. Als we daarbij 750 mensen zouden kunnen trekken, was dat al prachtig geweest. Het werden er meteen al 1800, met volle zalen bij films als Down to Earth en Lion. En we haalden onze eerste internationale gast, Tunesisch actrice Baja Medhaffar, naar Gorinchem. Een vliegende start dus en dat was geweldig voor mij als initiatiefneemster.” 

Daarbij bleef het niet: ook de edities van 2018 en 2019 waren een doorslaand succes. 


UITHUILEN EN OPNIEUW BEGINEN Hoe anders werd dat in 2020, zeg maar coronajaar 1. Vier weken voor de start in april moest de gruwelijke knoop worden doorgehakt en het IFFG van dat jaar worden geannuleerd. Dat betekende ,,heel veel huilen en daarna herpakken want er moest heel veel afgewikkeld worden. Na twee weken heb ik gezegd: we geven niet op en we gaan kijken wat voor leuks we dán kunnen gaan doen. We gaan naar buiten! Tot juni konden we nog niks maar daarna zijn we naar de wijken gegaan met de Buitenbios en dat werd een succes: in de Lingewijk en het Natuurcentrum en daarna nog drie vertoningen bij De Bazuin. Verder hadden we pop-uplocaties en hebben we geprogrammeerd in Hollywoud en Noordeloos.”

Het tekent ook de ontwikkeling van het IFFG die Van der Kevie voor ogen staat: het moet verbreden maar ook verdiepen. Verbreding in de zin van op meer plaatsen in de stad en de regio en ook het hele jaar door, maar ook met filmeducatie in het onderwijs. Verdieping zit hem in de mondiale actuele thema’s. ,,We halen films naar Gorinchem met urgente wereldse verhalen, waar na afloop vaak sprekers zijn die met het publiek napraten.”


ONLINE EDITIE De pandemie was in 2021 bepaald nog niet verdwenen. Daarom kreeg het IFFG dit jaar noodgedwongen een online editie.

De grote vraag in deze onzekere tijden is nu: hoe krijgt het IFFG 2022 gestalte? ,,We gaan nu uit van een hybride festival”, is de festivaldirecteur meteen duidelijk. ,,Fysiek programmeren we op wat er mogelijk is. Daarnaast loopt er een online-programmering. Al met al willen we maximaal flexibel blijven.”

Overigens is het IFFG beslist niet alleen gericht op wat van ver weg komt. Er is sinds 2020 namelijk ook een lokaal talentprogramma met jonge filmmakers uit de regio. Voor het komende IFFG kunnen nog tot 1 februari Lokaal Talent-films worden ingestuurd: https://www.iffg.nl/steun-iffg/lokaaltalent/

,,Ik doe het nu ruim 5 jaar maar wat bij mij nog steeds een glimlach ontlokt, zijn de reacties van de mensen, van klein tot groot. Kleintjes die helemaal opgaan in het verhaal, maar ook de bijna-90’ers die enorm zitten te genieten bij onze films. 

Zelf heb ik het ook hoor. Ik kijk 300 films op een jaar en kan toch nog steeds verwonderd raken. Ik kan nog lachen en huilen bij een film. Hopelijk blijft dat zo.”


FESTIVAL 2022

Het Internationale Film Festival Gorinchem 2022 vindt plaats van 13 tot en met 17 april. Vijf dagen lang de nieuwste wereldcinema op het grote doek én online. Het filmaanbod wordt omlijst met een uitgebreid randprogramma vol gesprekken met makers van de films en gezellige borrels, terwijl jonge en regionale makers een podium krijgen met het Lokaal Talent Programma.

a[Scan de QR-code en lees direct de longread waarop dit artikel is gebaseerd. Van der Kevie vertelt hierin bijvoorbeeld veel meer over de periode vlak na haar terugkeer in Nederland en de bijzondere contacten die steeds weer ontstaan rond en tijdens het filmfestival.

Afbeelding