Een moment uit een van de liefst 30 alternatieve Elfstedentochten die De Graaf reed. Hier rijdt hij tweede van voren
Een moment uit een van de liefst 30 alternatieve Elfstedentochten die De Graaf reed. Hier rijdt hij tweede van voren J. de Graaf

De helden van de laatste Elfstedentocht (2): Jan de Graaf (76)

1 januari 2022 om 10:15 Overig

GORINCHEM De Tocht de Tochten, wordt ‘ie ooit nog verreden? Niemand die het weet. Wél zeker is dat er nog nooit zoveel jaar heeft gezeten tussen twee Elfstedentochten als nu. Op 4 januari 2022 is het namelijk precies 25 jaar geleden dat de monsterschaatstocht van 200 kilometer door Friesland plaatsvond. Twee generaties zijn opgegroeid zonder dit fenomeen ooit live te hebben gezien.

door Marnix van Oort

Op 4 januari 1997 stonden 16.738 deelnemers aan de start, waarvan 69% de tocht binnen de toegestane tijd volbracht. En ja, ook uit onze regio kwamen bikkels die aan deze historische tocht deelnamen. Wij portretteren er een aantal. 

Vandaag is dat: Jan de Graaf (76)

In 1997 was het de tweede keer dat Jan de Graaf aan de start stond van de Elfstedentocht, na een eerdere succesvolle tocht in 1986.

Voor de Graaf begon de Tocht der tochten om 8 uur ’s ochtends. Uiteindelijk kwam hij om 23.00 uur over de finish in Leeuwarden. ,,De tweede editie waar ik aan deelnam was veel zwaarder dan de eerste, vooral vanwege de harde wind die er in 1997 was. In 1986 was het bijna windstil.’’ Toen de Graaf bij de finish aankwam, dachten zijn vrouw en dochter dat hij zijn voet gebroken had omdat hij zijn schoen onderweg was verloren en er een witte sok overheen had gedaan, wat leek op gips.

DERTIG KEER DE ALTERNATIEVE Naast twee keer de Elfstedentocht te hebben gereden, heeft De Graaf ook maar liefst 30 keer de alternatieve Elfstedentocht gereden op de Weissensee in Oostenrijk. ,,Toen het de laatste paar keer daar lastiger werd, wist ik dat ik niet meer de Elfstedentocht zou kunnen uitrijden als die weer zou worden gehouden.’’ Sinds De Graaf een pacemaker heeft gekregen is er definitief een streep gezet door een eventuele derde deelname.

Het was nog even spannend tijdens De tocht van 1997 of De Graaf de finish zou halen, ,,Bij Stavoren kreeg ik enorme dorst en daarna heb ik het tot aan Workum rustig aangedaan.’’ Uiteindelijk kwam hij toch nog ruim op tijd over de streep en kon hij zijn tweede Elfstedenkruisje inlijsten, samen met de eerste uit 1986.

Tijdens de alternatieve Elfstedentocht van 2009.