Wethouder Joost van der Geest overhandigt de Economische Visie aan het IKG
Wethouder Joost van der Geest overhandigt de Economische Visie aan het IKG gemeente Gorinchem

Gorinchem scoort hoog op economische ranglijsten

31 december 2021 om 08:03 Economie

GORINCHEM In het jaarlijkse onderzoek van Elsevier Magazine over de economische prestaties van alle gemeenten komt Gorinchem opvallend vaak voor in de top tien. Zo staat ze op een vijfde plaats van toplocaties voor alle sectoren en op een derde plaats voor toplocaties voor het MKB. Waarom scoort de stad zo goed? IKG voorzitter Edward van der Meijden en wethouder Joost van der Geest laten hun licht schijnen over deze positieve economische ontwikkeling. 

Edward van der Meijden, directeur van Cantrijn èn voorzitter van de Industriële Kring Gorinchem (IKG) is niet echt verrast door de hoge noteringen in het Elsevier onderzoek. ,,In eerdere onderzoeken scoorden we ook al goed, maar het is mooi dat we nu zo hoog zijn geëindigd. We werken in een ondernemende regio met een hoge arbeidsethos en een gunstige ligging en bereikbaarheid”. Ook goede contacten met de gemeente dragen bij aan een vitale regio, zo stelt Van der Meijden. ,,We willen een aantrekkelijke plek zijn voor hoger opgeleiden om zo een brain drain tegen te gaan. Als ondernemers pleiten we bij de gemeente dan ook voor meer woningen. Verder is een goede samenwerking met overheid en onderwijs belangrijk. Recent is Gorcum Next gestart, een business tot business netwerk om zo het ondernemen te stimuleren. Zo willen we ondernemers met kennis vooruit helpen. Een belangrijke taak voor het IKG is het verbinden van ondernemers, kijken waar behoeftes liggen en hoe we die met elkaar kunnen verbeteren. Er is dus niet één, heldere aanwijsbare reden voor de hoge scores, het gaat vooral om het langjarig, structureel bouwen aan een goede positie.”


NETWERKFUNCTIE Een goed voorbeeld van onderwijs in de regio is het I-Lab om zo de regio te versterken. ,,In Gorinchem hebben we al sinds jaar en dag goed VMBO en MBO onderwijs, dat heeft een aantrekkingskracht uit een grote omgeving. We hebben nauwelijks werkloosheid in de regio en kijken steeds goed naar de behoefte van de bedrijven. Ook naar het innovatieve vermogen van bedrijven, dat kan altijd nog beter. Het I-Lab zou daarin een goede rol kunnen spelen.” De IKG telt 150 leden variërend van grote bedrijven zoals Damen Shipyards tot ZZP’ers. Deze mogen sinds twee jaar lid worden, Van der Meijden noemt ze zelfstandigen met de ambities om te groeien, die groep is weliswaar nog klein. ,,We hebben vooral een netwerkfunctie en houden met elkaar discussies over bereikbaarheid, over samenwerking, maar ook over bedrijventerreinen. Zo is ook het initiatief van Gorcum Next geboren, vooral naar aanleiding van gesprekken in coronatijd. Voor veel ondernemers is het een lastige tijd. Hoe kun je die ondersteunen? Daar is meer voor nodig dan alleen steunpakketten, je wilt ze ook krachtiger maken.” Een ander voorbeeld dat Van der Meijden noemt is de stichting economische ontwikkeling Gorinchem die zich bezighoudt met de ontwikkeling van een waterstoftankstation. Dat plan liep enige vertraging op doordat de subsidiepot leeg bleek. Maar via de RVO (rijksdienst voor ondernemend Nederland) wordt gezocht naar andere subsidiemogelijkheden.

GROOTSTE WERKGEVER Gorinchem presteerde vorig jaar ook al goed met een zevende plaats in het rapport ‘Economische Toplocaties 2020’ (Louter, 2021) met een 8,1 als totaal score. De ranking is gebaseerd op gegevens over de ontwikkeling van het aantal arbeidsplaatsen, van het aantal startende bedrijven en van de toegevoegde waarde. De hoge ranking wordt vooral veroorzaakt door de sterke aanwezigheid in Gorinchem van sectoren als industrie, bouw, groothandel en transport. De zorg is de grootste werkgever in Gorinchem met 4.326 banen. Het aantal vestigingen bedraagt 372. De grootste vestiging is het Beatrixziekenhuis, gevolgd door verschillende locaties van de instelling Rivas. 

NEXT ECONOMY Van alle bedrijfsvestigingen in Gorinchem bestaat inmiddels 62% uit bedrijven met 1 werkzame persoon. Dit aandeel is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Het aantal starters laat een wat meanderend verloop zien dat grofweg schommelt tussen de 400 en 500 per jaar, zo schrijft de gemeente in haar recente Economische visie. In de visie is ook uitgebreid aandacht voor Next Economy met trends als Circulaire economie, Smart industry, Open innovatie, Automatisering en robotisering plus Smart logistics. De gemeente wil die kansen nog beter benutten door bijvoorbeeld (rest) afvalstromen in de stad in kaart te brengen. Ook het vergroten van het aanbod aan kleinschalige bedrijfsruimtes om zo starters en zzp’ers te ondersteunen is een van de acties van het uitvoeringsprogramma. Ook wil de gemeente de rode loper uitrollen voor nieuwe bedrijven in bijvoorbeeld het maritieme cluster. 

Samen met het IKG proberen we de organisatiegraad van de bedrijven te vergroten. We willen daarna ook in gesprek met pandeigenaren, misschien kunnen we door een iets andere indeling meer ruimte vrijmaken voor kleinere bedrijfskavels

ORGANISATIEGRAAD Wethouder Joost van der Geest van economische zaken vertelt dat Gorinchem van oudsher veel bedrijvigheid kent, zo zijn er door de inkomende pendel meer arbeidsplaatsen dan inwoners in de stad. De gemeente heeft al jaren goede contacten met bijvoorbeeld IKG, Hartje Gorcum om zo de bedrijven op te zoeken. Ook de samenwerking met onderwijs noemt hij belangrijk. ,,Helaas duurt corona langer dan gehoopt en gaat daar ook veel energie en capaciteit in zitten. Maar Gorinchem Next is een mooi initiatief met Jan van Wijgerden om startups beter te ondersteunen, we trekken daar 200.000 euro subsidie voor uit. Samen met het IKG proberen we de organisatiegraad van de bedrijven te vergroten. We willen daarna ook in gesprek met pandeigenaren, misschien kunnen we door een iets andere indeling meer ruimte vrijmaken voor kleinere bedrijfskavels. De leegstand op bedrijventerreinen valt gelukkig mee. Verder vinden we innovatie belangrijk, bij zowel nieuwe als bestaande bedrijven”. De contacten met het bedrijfsleven lopen vooral via de accountmanagers van de gemeente. 

RIVIERCRUISES Gorinchem heeft thans nog een beperkt aantal meters uitgeefbare grond op Oost 2. Daarbij is ze wel selectief. ,,We hebben een stringent uitgiftebeleid. We kijken zowel naar aantal arbeidsplaatsen en of deze passen bij onze beroepsbevolking. Maar ook duurzaamheid en innovatie vinden we belangrijk. Als we minder streng waren geweest, was de grond zeker uitverkocht geweest. Ook de vraag naar energie bij bedrijven speelt een rol” Het onderzoek naar (rest) afvalstromen staat nog in de kinderschoenen, maar dat heeft vooral met corona te maken. Naast meer traditionele sectoren zoals industrie, bouw, transport en groothandel is ook recreatie & toerisme in opkomst. ,,Door die ANWB prijs voor mooiste vestingstad is de binnenstad steeds meer in trek. De vesting willen we liefst nog beter laten zien. Zo willen we ook de riviercruises die hier afmeren een programma in de stad kunnen bieden.”

FAMILIERECEPT Hoewel de corona maatregelen voor de detailhandel, horeca en culturele sector eind 2021 opnieuw tot forse tegenvallers leidt, openden in de afgelopen corona jaren toch veel nieuwe bedrijven. Zomaar een rijtje namen Kaatje Jans Bliekenstad, Bliek Optiek, Be the man, Cure 4 life, Piazza menswear, Sardinia products, Trendies on tour, AB loopbaancoachting, Connected Room, Salon Benjamin, de Vitamine Kantine. Kaatje Jans Bliekenstad is een delicatessenzaak op de Langendijk van John Bijlsma en Marie Louise van Os. In een pand aan de Kwekelstraat opende Alicia van den Berg en haar partner Kamal Basu recent het eerste Flexwerkcafé Connected Room in de stad. Bij Sardinia Products maken ze één van de lekkerste limoncello’s van heel Nederland. De LimonTino Limoncello wordt door Robertino Lotto gemaakt volgens een eigen Italiaans familierecept. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Lancering GorcumNext met banner vanaf de kerktoren
Alicia van den Berg opende recent het eerste Flexwerkcafe in de Kwekelstraat
Leon Karreman in de pas geopende Piazza Menswear
Marco Verburg van De Vitamine kantine op de Langendijk