Luuc en Maarten Wilschut
Luuc en Maarten Wilschut Eline Lohman

‘Jeugd verdwijnt uit kernen’ door tekort aan woningen

4 januari 2022 om 09:33 Wonen

GORINCHEM/VUREN Luuc Wilschut (61), die 19 jaar als schoolleider in Vuren heeft gewerkt, ziet veel van zijn oud-leerlingen vertrekken uit de kernen van de gemeente West-Betuwe. Uit noodzaak, vanwege het tekort aan starters- en eengezinswoningen. Met dat tekort heeft ook de zoon van Luuc, Maarten Wilschut (27) te maken.

door Eline Lohman

,,Het tekort aan woningen die betaalbaar zijn voor starters en doorstromers is een groot probleem in West-Betuwe”, zegt Luuc, die in de gemeentepolitiek zit maar nu vooral als bezorgde vader uit Vuren spreekt. ,,Ik zie dat veel jeugd vertrekt uit de kernen en daardoor wordt de leefbaarheid kleiner en de vergrijzing groter. Ik merk het alleen al aan de leerlingen die ik door de jaren heen op mijn basisschool in Vuren heb gehad: ik schat in dat 70 tot 80 procent van mijn oud-leerlingen wel wil blijven, maar uit noodzaak wegtrekt uit het dorp. Omdat er te weinig gemeentelijke regelingen voor starters zijn en de woningen alsmaar duurder worden. En dan hebben ze vaak ook nog een studieschuld, die behoorlijk meeweegt bij het verkrijgen van een hypotheek. Ik hoop dat dit probleem aangepakt kan worden, want ik maak me grote zorgen. Ook als vader.”

Er is simpelweg geen aanbod

GRAAG TERUG Zoon Maarten en zijn vriendin wonen in Gorinchem, maar zouden graag terugwillen naar Vuren, waar Maarten opgegroeid is. ,,We wonen nu twee jaar in Gorinchem. Wij zouden de volgende stap willen zetten en dat is een eengezinswoning kopen in Vuren, omdat ik daar ben opgegroeid, de leefomgeving prettig vind en daar mijn sociale leven heb. Maar helaas lukt dat niet. Dat zie ik ook bij de voetbalvereniging, waar veel leeftijdsgenoten tegen hetzelfde aanlopen: er is een tekort aan starters- en eengezinswoningen in de kernen van West-Betuwe. Er is simpelweg geen aanbod. Ik weet dat je je ogen en oren goed open moet houden in de huidige woningmarkt, maar als starter of doorstromer moet je dat extra goed doen. Ik ben van mezelf een positief persoon, maar ik vind het jammer dat er voor ons en onze leeftijdsgenoten geen aanbod is.”

TINY HOUSES Luuc heeft ideeën over het aanpakken van het tekort aan starterswoningen. ,,Leegstaande gebouwen en tiny houses kunnen een oplossing bieden. Of het realiseren van kleinschalige appartementencomplexen.” 

Als vader voel je je vreselijk als je dit ziet

Hij voelt zich bijna een roepende in de woestijn, zeker wanneer hij bij zijn eigen zoon ziet hoe moeilijk het is om een woning te kopen. ,,Als vader voel je je vreselijk als je dit ziet. Het zou fijn zijn als Maarten terug zou kunnen komen naar Vuren. Ik zie echt meerwaarde van jeugd in dorpskernen laten wonen. Je hebt dan een goede verdeling tussen jong en oud. Maar ik ben bang dat die verdeling verdwijnt in de toekomst.”

HECHTE GEMEENSCHAP Daar sluit Maarten zich bij aan. ,,In Vuren vormen de mensen een hechte gemeenschap. Jong en oud treft elkaar in dorpshuis De Koels of bij de voetbalvereniging. Het zou zonde zijn als de jonge generatie daar geen deel meer van uitmaakt en noodgedwongen wegtrekt. Wat nu dus al gebeurt. Dat doet zeker wat met een dorp.”

Dat was in de periode waarin Luuc in het dorp kwam wonen wel anders. ,,Toen, in 2002, was er een heel ander beeld. De huizenprijzen waren anders, de gemeente was kleinschaliger en toen waren er wel regelingen vanuit de gemeente. Daarom wil ik me echt gaan inzetten voor dit probleem.”