Jan van den Berg in zijn schaatspak met wollen ondergoed.
Jan van den Berg in zijn schaatspak met wollen ondergoed. prive

Jan v.d. Berg heeft 6 kruisjes

3 januari 2022 om 14:58

'Die in 1963 was de meest verschrikkelijke'

HARDINXVELD-GIESSENDAM Maar liefst zes keer deed de nu 85-jarige Jan van den Berg uit Hardinxveld-Giessendam mee aan de Elfstedentocht: hij reed in 1954 zijn eerste tocht, daarna ook nog in 1956, 1963, twee keer in de jaren tachtig en de laatste in 1997. 


door Eline Lohman

,,Die in 1963 was de meest verschrikkelijke”, blikt Jan terug. ,,Van de 10.000 mensen die startten, zijn er maar 150 bij de finish aangekomen. Ik zat daar ook bij. Ik kwam sneeuwduinen tegen, het vroor 20 graden. Ik reed met een gebreide, wollen broek. Ik moest nodig plassen, maar mijn handschoenen waren nat en stijf. Ik stond te tobben en een vrouwtje zag dat . Ze kwam uit haar huis en hielp mij met plassen, als een klein kind. Dat kan ineens bij zo’n Elfstedentocht!” 

De eerste keer dat hij deelnam weet hij ook nog, in 1954. ,,Ik was naar Friesland gegaan voor de Elfmerentocht. Die heb ik uitgereden en toen besloot ik ook mee te doen aan de Elfstedentocht. Met stalen noren. Daar zit een verhaal aan: ik had met mijn ouders de afspraak dat als ik tot mijn 18de niet zou roken, ik 50 gulden zou krijgen, best veel geld in die tijd. Ik was in februari jarig maar in januari gaven ze me het geld al, omdat ze dachten dat ik het wel zou halen om niet te roken. Van dat geld heb ik die noren gekocht.” 


BEWUSTELOOS Ook zijn laatste tocht, in 1997, staat Jan nog bij. ,,Ik was voordat ik deelnam aan de tocht, gevallen en zelfs even bewusteloos geraakt. Toch deed ik mee aan de Elfstedentocht. Dat ging niet best, omdat ik met een hersenschudding reed… Het was één van mijn zwaarste tochten daardoor. Maar ik heb de tocht uitgereden, allemaal overigens. Tijdens de editie van 1997 was er mooi, goed ijs. Als je dat vergelijkt met 1963… Ik vind de Elfstedentocht zo bijzonder omdat er zoveel mensen aan mee willen doen en er maar een bepaald aantal plekken is.”