Afgedankte kerstbomen
Afgedankte kerstbomen BDU

Kritische vragen over kerstbomenloterij van VVD en CDA

7 januari 2022 om 13:22 Politiek

GORINCHEM VVD en CDA hebben samen kritische vragen gesteld over de kerstbomenloterij van Waardlanden. Voorheen kregen kinderen een halve euro per ingeleverde kerstboom, dit jaar is gekozen voor een kerstbomenloterij met tientallen prijzen.

Waardlanden doet een oproep om op zaterdag 8 of woensdag 12 januari de kerstboom naar een inleverpunt te brengen. Iedere ingeleverde kerstboom levert een lot op voor de kerstbomenloterij, daarmee zijn prijzen te winnen zoals een weekendje weg en een Apple smartwatch. Niels van Santen (VVD) en Lennart Onvlee (CDA) willen vooral weten waarom Waardlanden is afgestapt van de eerdere werkwijze om kinderen met een halve euro per kerstboom te belonen. Voor veel kinderen een motivatie om veel kerstbomen in te leveren.

BUITENPROPORTIONEEL VVD en CDA vragen daarom aan het college uit te leggen waarom gekozen is voor deze verandering en hoe dit is gecommuniceerd. Ze vindt de data van 8 en 12 januari bovendien erg laat, veel mensen ruimen hun kerstboom al direct na de jaarwisseling op. Ook is het voor kinderen daardoor lastig eerder kerstbomen te verzamelen. Tevens zijn enkele inleverdata na de vakantie geplaatst en is het aantal tijdslots erg kort. Verder noemen beide fracties de prijzen in de kerstbomenloterij buitenproportioneel.

Niet alleen VVD en CDA in Gorinchem zijn kritisch, ook in enkele dorpen in de gemeente Molenlanden kwam kritiek op de gewijzigde inzameling van Waardlanden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?