SP wil snellere aanpak van goede ventilatie op scholen

10 januari 2022 om 12:34

GORINCHEM Nu de scholen in het basis- en voorgezet onderwijs weer open zijn voor fysieke lessen, wijst SP raadslid Eva Dansen op de ventilatie in de scholen. De landelijke richtlijnen zijn opgenomen in het 'Programma van Eisen Frisse Scholen 2021'. 


,,Om de scholen veilig te openen tijdens deze coronapandemie is het nodig dat de ventilatie goed op orde is. Dat stelt strenge eisen aan schoolgebouwen en het openzetten van ramen in de winter voor voldoende ventilatie is niet toelaatbaar. Het werken in een gezonde school is zowel voor de leerlingen als het onderwijspersoneel van groot belang", zo schrijft Dansen aan het college. Ze verwijst daarbij naar een motie van 18 oktober 2018 over het binnenklimaat op scholen en de richtlijnen 'Programma van Eisen Frisse Scholen 2021'. Ze wil van het college weten hoeveel schoolgebouwen voldoen aan die eisen zonder dat de ramen open gezet moeten worden. Ook vraagt ze of in alle klaslokalen en opvanglokalen een afleesbare CO2 melder is. Dansen wijst daarbij op de subsidieregeling vanaf januari 2021, die in oktober weer is heropend. Schoolbesturen kunnen de subsidie aanvragen tot en met einde van januari 2022. 


In de perspectiefnota 2020-2023 stelde het college voor om vijftig procent van de kosten te betalen, de subsidieregeling dekt dertig procent van de kosten. Zo blijft er voor de schoolbesturen twintig procent over. Ze verzoekt het college om de schoolbesturen hier actief over te informeren. Ook wil ze weten of kinderopvanglocaties onder dezelfde regeling als klaslokalen vallen.