Afbeelding
Rik Bronkhorst

Raad van State neemt de tijd voor bezwaren tegen dijkversterkingsplan Gorinchem - Waardenburg

12 januari 2022 om 16:53 Rechtbank

DEN HAAG Twee zittingsdagen en enkele maanden de tijd voordat uitspraak wordt gedaan over de ingediende bezwaren tegen het dijkversterkingsproject tussen Gorinchem en Waardenburg. De Raad van State neemt de tijd en heeft die ook nodig om de reeks bezwaren van bijna 30 personen en instanties te beoordelen. Woensdag was de eerste zittingsdag. Volgende week maandag is de tweede dag waarop de bezwaren worden besproken.

Het gaat om de bezwaren tegen het zogeheten projectplan voor de dijkversterking en een hele reeks daarmee samenhangende besluiten, waaronder vergunningen om het werk uit te voeren. De uitvoering van het grote project over een lengte van 23 kilometer is overigens al gestart.

De dijk tussen Gorinchem en Waardenburg wordt aangemerkt als één van de meest urgente dijkversterkingen van Nederland

NOODZAAK VAN DE DIJKVERSTERKING Volgens advocate Elisabeth Schippers, die optreedt namens de betrokken overheden, moet de dijk aan de noordzijde van de Waal en Merwede nodig verhoogd en versterkt worden. 

,,De dijk tussen Gorinchem en Waardenburg wordt aangemerkt als één van de meest urgente dijkversterkingen van Nederland.” De dijk is niet hoog genoeg volgens de veiligheidsnormen en de stabiliteit is niet goed. Voor de versterking komt op sommige plaatsen een binnendijkse verhoging om meer tegenkracht te bieden aan het water.

De meeste bezwaarmakers twijfelen ook niet aan de noodzaak van de dijkversterking. Maar ze zetten wel grote vraagtekens bij de toekomstige situatie voor hun eigen percelen. En er is angst voor de overlast die tijdens de uitvoering van het grootschalige project ontstaat. Sommigen moeten grond afstaan voor de aanleg van werkwegen. Veel anderen zijn bang voor schade aan hun woning.

BOMEN EN BEBOUWING WEG Veel bezwaarmakers wijzen op de bomenkap die al dan niet noodzakelijk is. Enkele bewoners van de Merwededijk in Gorinchem maken zich druk om de aanleg van een binnendijkse berm die de dijk moet versterken. Hun woning ligt al vrij hoog en hoeft niet te worden verwijderd. Maar een flinke schuur op hun perceel moet plaatsmaken voor de aanleg van de berm en kan daarna weer worden teruggebouwd.

Maar twee andere opstallen op hun perceel moeten ook tegen de vlakte. De vraag is of die kunnen worden teruggebouwd. Volgens Schippers en een woordvoerster van de gemeente Gorinchem moet wel eerst duidelijk worden of die twee opstallen er illegaal staan.

De eigenaren zijn bang dat ze op grond van een bijgebouwenregeling in het geldende bestemmingsplan minder opstallen mogen terugbouwen na de dijkversterking. Schippers en de gemeentewoordvoerster toonden tijdens de zitting wel hun goede wil. Maar harde toezeggingen deden ze ook niet.

NATUURCOMPENSATIE Op veel plekken is gekozen voor een buitendijkse versterking. En dat betekent aantasting van natuur in de uiterwaarden en het inpikken van een beetje ruimte voor de rivier. Bij de Woelse Waard wordt weer meer ruimte aan de rivier gegeven. De natuurcompensatie komt vooral op het Heuff-terrein bij de steenfabriek in de uiterwaarde van Vuren.

De Stichting Vurense Uiterwaardennatuur maakt bezwaar tegen het projectplan, omdat daarin de natuurcompensatie op dit terrein niet hard zou zijn gegarandeerd. Het projectplan regelt weliswaar niet direct de woningbouw die projectontwikkelaar en grondeigenaar Klop daar ook al lang wenst. Maar volgens de stichting legt het plan daarvoor wel de loper uit.

De natuurcompensatie en de woningbouw zijn van elkaar losgekoppeld

De stichting wijst op een samenwerkingsovereenkomst tussen Klop en diverse overheden over natuurcompensatie én woningbouw in de uiterwaard bij Vuren. In de overeenkomst staan volgens de stichting ,,passages die gelezen kunnen worden als toezeggingen aan de eigenaar van het Heuff-terrein om woningbouw te realiseren.”

Als het woningbouwplan, waarvoor nu een bestemmingsplan in voorbereiding is, alsnog wordt afgeschoten, is het volgens de stichting nog maar de vraag of Klop dan nog wel de natuurcompensatie op zijn terrein wil uitvoeren. Verder vindt de stichting het vreemd dat er natuurcompensatie plaatsvindt in een gebied dat al lang natuur is en ook een natuurbestemming heeft.

Advocate Schippers garandeert wel dat de natuurcompensatie doorgaat als de woningbouwplannen sneuvelen. ,,De natuurcompensatie en de woningbouw zijn van elkaar losgekoppeld.” En de huidige natuur in dit gebied zal worden opgewaardeerd, aldus Schippers, tot een onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?