Het ontwerp van de elektrische veren
Het ontwerp van de elektrische veren Riveer

Provinciale subsidie voor steigers voor elektrische veren

18 januari 2022 om 14:27 Verkeer en vervoer

HARDINXVELD-GIESSENDAM  De provincie Zuid-Holland heeft 550.000 euro aan subsidie toegezegd voor aanpassing van de steigers van Riveer in Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam. De aanpassing is nodig als straks de nieuwe, elektrische veren van Riveer gaan varen. 

De provincie juicht de ontwikkeling van de innovatieve veren toe en is daarom bereid de kosten voor de steigers voor 100 procent te vergoeden. In de gemeente Hardinxveld-Giessendam zijn deze kosten geraamd op 200.000 euro en in Gorinchem op 146.500 euro. Ook voor het innovatieve automatische laadsysteem voor de elektrische veren is een provinciale subsidie van 197.000 euro binnen gehaald vanuit het potje mobiliteit. De provincie is vooral gecharmeerd van de voorbeeldwerking van de elektrificatie van de veerdienst. 

De elektrische veren worden straks ingezet in de drie gemeente Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Altena. De veren moeten begin 2023 in de vaart worden genomen. Ze worden gebouwd door Holland Shipyards en kregen eerder al de namen Gorinchem XII en Altena VI. De nieuwe veerponten worden betaald door de gemeente Gorinchem en de gemeente Altena.