De gesloopte letters van dansschool Akkerman
De gesloopte letters van dansschool Akkerman Hannie Visser-Kieboom

Letters van dansschool Akkerman aan de Kalkhaven voorgoed verloren

29 april 2022 om 09:12 Historie

GORINCHEM Met het verwijderen van de letters van Dansschool Akkerman op het pand aan de Kalkhaven gaat een stukje Gorinchemse historie voorgoed verloren. Martine de Bas maakte een foto terwijl bouwvakkers de letters aan het slopen waren. Aan het einde van de middag lagen de letters verstrooid op straat en herinnert niets meer aan de dansschool. 

Dansschool Akkerman aan de Kalkhaven was jarenlang een begrip in Gorinchem. Na jaren van leegstand is het pand thans verbouwd tot negen appartementen verdeeld over drie verdiepingen. In mei 1945 begon As Akkerman met zijn dansschool; na zijn overlijden in 1979 werd de dansschool in 1980 voortgezet door Cees en Huibje Burger. Later nam dochter Lieke de dansschool over. In 2010 vierde de dansschool nog haar 65 jarig bestaan, later is de dansschool omgevormd tot een dansvereniging

HERINNERINGEN De Facebook post van Martine de Bas over het slopen van de letters van de dansschool zorgde voor veel reacties en het ophalen van herinneringen aan de dansschool.  Zo laat Bart de Groot weten dat hij goede herinneringen heeft aan As Akkerman met Jennie als assistente. Iedere zaterdag was het vrij dansen. Henry Wessels koester de herinneringen aan de dansschool en vraagt zich vooral af waarom de letters weggehaald worden. ,,Zonde! Prachtige tijd gehad, veel gedanst, fijne vrienden gemaakt.” Gijs Anders van Straalen; ,,Ach, ik had zo gehoopt dat ze dat stukje geschienides zouden restaureren. Maar ja, zal wel iets te maken hebben met geld, gevoel en smaak.” Diny Wintershoven-Walraven laat weten dat ze iedere zaterdagvond ging dansen bij Akkerman met live muziek. 

JOODSE FAMILIE In het pand aan de Kalkhaven woonde ooit de Joodse familie Vos met de broertjes Emanuel en Philip. De familie werd in 1942 gedeporteerd naar Auschwitz waar de jonge kinderen van elf en zeven jaar met hun moeder Reina werden vergast. Vader Philip stierf in 1944 in Midden-Europa. Najaar 2021 werden voor het pand nog enkele struikelsteentjes gelegd ter nagedachtenis aan de gedeporteerde Joodse familie.

Donderdag werden de letters van dansschool van de voorgevel gehaald
De letters Akkerman zijn nog vaag zichtbaar op de gevel