Afbeelding
OZHZ

Ode aan … de Telslangen

2 mei 2022 om 19:59 Column

Afgelopen maand lag Gorinchem bezaaid met zwarte telslangen op de wegen met als doel het, met lucht, in kaart brengen van het verkeer dat elke dag onze stad in- en uitgaat.

De telslangen schijnen een tsunami aan vele ANWB-stelletjes geregistreerd te hebben, die onze mooie vestingstad overspoelen. Als wormen krioelen ze over de stadswallen en door de Gorkumse binnenstad op zoek naar Hugo de Groot en Hendrik Hamel. De meesten hebben nagenoeg dezelfde leeftijd als de laatste twee genoemden. Leuk voor de horeca, maar de rest van de winkeliers heeft er niet zoveel aan helaas. 

Aan de marketing ligt het niet wat betreft het historische gedeelte van Gorcum. Maar na een wandeling door de winkelstraten krijg je toch sterk de indruk dat de VVV binnenkort haar naam kan veranderen in ‘Leeg Gorinchem’ in plaats van ‘Mooi Gorinchem’! Er zijn nog nooit zoveel warenwinkels geweest als nu. “Daar waren winkels, daar waren winkels en ook daar waren winkels!”

De koopavond is op de gehele Langendijk, tegenwoordig meer hotel- dan winkelstraat, zelfs afgeschaft. Juwelier Veringa vertrekt uit de Westwagenstraat en In de passage zit nagenoeg geen enkele winkel meer. Het is daar net zo leeg als de boekenkist van Hugo de Groot en kan gerust vergeleken worden met een telslang. Veel lucht en helaas weinig inhoud. Net zoals in de andere winkelstraten in het centrum.

Ik heb het met de huidige, hardwerkende ondernemers te doen. De kosten rijzen de pan uit. Kijk alleen maar naar de huidige energieprijzen. Die kosten alleen al zijn nagenoeg niet op te brengen met je winkeltje. Des te bijzonderder is het dat de gemeente Gorinchem het pandeigenaren in de binnenstad moeilijk maakt om hun gebouwen te verduurzamen met bijvoorbeeld dubbel glas en zonnepanelen om zo die kosten de kop in te drukken. Een gemiste kans en een verkeerd signaal aan winkeleigenaren. 

Laten we hopen dat we het predicaat ‘Mooi Gorinchem’ blijven houden in toekomst. De binnenstad verdient het. Lucht is gratis. Al hoeft een bruisende binnenstad naast samenwerking, begrip en juiste marketing, niet heel veel extra te kosten. 

Sören van Rooij