Afbeelding
Jos Huibers

Vanaf de Wal: Privé Baby Spa Sana

1 mei 2022 om 17:02 Column Vanaf de Wal

Jazeker, op 6 mei is het dan eindelijk zover: Sharon van Baby Spa Sana uit Culemborg komt vertellen over haar eigen Privé Baby Spa Sana en hoe geweldig goed dat is voor baby én moeder. En natuurlijk is vader ook welkom. Een en ander vindt plaats in het Mama Café, gevestigd in de LimonadeBrigade, wat dan weer gevestigd is in de Bibliotheek in Gorinchem. 

Of er in het Mama Café ook papa’s welkom zijn, vermeldt het bericht niet, maar de naamgeving van het betreffende café, zal menig mama van het mannelijk geslacht toch doen aarzelen om binnen te treden. En dat zou jammer zijn, omdat immers zowel mama’s als papa’s het allerbeste willen voor hun kind. En omdat Sharon mag komen vertellen over haar Spa Sana in het Mama Café, zal het toch warempel wel van groot belang zijn voor de totale ontwikkeling en beleving van baby. 

Zelfs als betrekkelijk kersvers grootouder lig ik des nachts wakker te piekeren over de vraag of ik de familiebaby een dergelijke totale hydrosessie op maat mag onthouden, of dat ik ruimhartig financieel over de brug moet komen. Ik heb het fenomeen derhalve nader onderzocht. Uit de informatie blijkt dat een enkele sessie op maat warempel helpt voor en tegen elk denkbaar baby-ongerief, zoals daar zijn de reflux, de obstipatie, het spugen - verwant aan de reflux, maar toch - darmkrampjes, onrust, voeding en dan natuurlijk ook nog veel meer. Kortom, wat er ook met baby aan de hand is, als zelfs de babyosteopaat niet meer baat, dan biedt de hydrosessie op maat uitkomst. Baby Spa Sana is wetenschappelijk zeer verantwoord, immers zij hebben ‘in overleg met een kinderoefentherapeut en een kinderneonatologieverpleegkundige - heb je ook neonatologieverpleegkundigen voor volwassenen? - de veiligheid en technieken voor de hydrotherapie besproken én een nieuwe sessie ontwikkeld.’ De kans op verdrinking is derhalve zo goed als nihil. 

De babyspa blijkt een bak water waar je doorheen kunt kijken. Eigenlijk is het een soort aquarium met een tropische watertemperatuur van 37 graden. Celsius. De baby kan in het water floaten en komt daardoor heerlijk tot rust, geraakt ontspannen en komt dichter tot de ouders. Natuurlijk stimuleert het floaten ook de motorishe ontwikkeling en de longcapaciteit. Daarnaast zijn er nog vele voordelen voor baby, die niet nader genoemd worden. 

O ja, de sessie is ook uiterst geschikt voor baby’s die thuis niet in bad willen. Wij hier wisten niet dat dergelijke baby’s bestaan, maar dat blijkt dus wel zo te zijn. Wanhopige vaders en moeders spoeden zich met hun onwelriekende baby’s met vette pluishaartjes naar de Spa Sana. Floaten blijkt het - met een zwembandje om de nek of rond het middel - dobberen in het warme water, maar dan onder deskundige begeleiding van een floatingdeskundige. De opleiding tot floatingdeskundige is geen sinecure, vermits het bandje natuurlijk goed moet passen om te voorkomen dat baby uit het bandje floept en kopje onder geraakt. 

Ook een babymassage zit in het Baby Spa Sana-pakket. De jonge ouders moeten de massage weliswaar zelf verrichten, maar wederom onder toezicht van een gecertificeerd docente. En met een verantwoord smeermiddeltje. Een half uurtje floaten in het glazen badje inclusief een massage door de eigen ouder kost slechts zestig euro en de vriendjesfloat - samen in bad met een jong vriendje - slechts 100 euro. En voor die prijs wordt dan ook nog een hydrofiele luier en een foto geleverd. Je vraagt je af, waar doen ze het van.

Na ampel familieberaad hebben wij besloten een en ander zelf op te pakken en een heuse eigen Spa Sana in te richten. Met neme een ruime emmer water of ingeval we de babybeentjes willen zien trappelen het aquarium, dat al jaren ongebruikt op zolder staat. Men vulle het in de eigen veilige thuisomgeving met warm water, waarvan wij de temperatuur met een of twee vingers meten. Door ze voorzichtig in het water te steken. Wij schaffen bij de Action voor 1 euro 25 een babyzwembandje aan en laten baby voorzichtig te water. Desgewenst onder elkanders toezicht. Voor het geld dat we daarmee besparen gaan wij uit eten of we kopen er zes flessen wijn voor, die ons helpen de relatie met baby nog verder te versterken.

En wij verbazen ons waartoe jonge, nog ietwat onzekere ouders, zich laten verlokken en verleiden. Waar onzekerheid is, ontspruit een vraag. En de antwoorden wemelen en woekeren als paddenstoelen in de herfst. Ook als het zomer wordt.

Jos Huibers

jos.huib@icloud.com