Bestuursleden Johan Mijnster, Riky Dorland, Klaas Both en Jo van der Wal
Bestuursleden Johan Mijnster, Riky Dorland, Klaas Both en Jo van der Wal PCOB Gorinchem

PCOB Gorinchem ziet Abraham èn Sarah

17 oktober 2022 om 08:07 Verenigingen

GORINCHEM De PCOB afdeling Gorinchem/Dalem vierde vrijdagmiddag haar gouden jubileum in de Johanneskerk. In een mooie jubileumuitgave van de maandelijkse nieuwsbrief vertellen de ouderen over het plezier dat zij al jaren met de bond beleven. Voor voorzitter Riky Dorland (72) begint het PCOB avontuur in 2016, na haar pensionering werd ze lid en al snel nam ze de voorzittershamer ter hand.

,,De meeste mensen vinden ouder worden verschrikkelijk. Het valt ze vies tegen om die 50 aan te tikken, het voelt alsof ze opeens bij de senioren horen”, zo houdt de voorzitter de leden voor tijdens haar feestspeech ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van de Protestants Christelijke Ouderen Bond. Gezien de gulle lach van de voorzitter tijdens het interview lijkt ze daar zelf heel anders over te denken. ,,Ik kom zelf uit het onderwijs, veel jongere mensen kennen me nog als ‘Juf Riky’.  Ik hou vooral van het organiseren van de middagen, dat is echt mijn ding. Zo fijn om dan een praatje te maken met de leden. Daarom was corona ook zo lastig, halverwege toen het weer een beetje mocht hebben we weer koffie gedronken met elkaar, wel zonder spreker. We hadden de leden verdeeld over de ochtend en de middag. Dat was zo’n succes, mensen waren zo blij dat ze weer bij elkaar waren.”  De vijftigjarige afdeling ‘versleet’ acht voorzitters, Riky is de negende.  Over het ouder wordt schrijft ze zelf ‘het is niet zo dat je opeens een ouwe bok wordt, het gaat geleidelijk aan’. 

Als mensen met pensioen gaan hebben ze het vaak druk met reisjes maken of op de kleinkinderen passen

JUBILEUMUITGAVE De afdeling Gorinchem/Dalem telt zo’n tweehonderd leden, vrouwen zijn daarbij in de meerderheid. Hoewel vijftigplussers lid mogen worden, ligt de gemiddelde leeftijd thans op 75 plus. Uitzondering daarop is penningmeester Klaas Both die op zijn 48e bij de PCOB aansloot om zijn tante te assisteren. ,,Voor de leden die ons ontvallen, komt bijna niemand meer terug. Als mensen met pensioen gaan hebben ze het vaak druk met reisjes maken of op de kleinkinderen passen. Dat horen we ook bij de zangkoren.” In een speciale jubileumuitgave van de nieuwsbrief is opgetekend dat de PCOB afdeling op 22 februari 1972 is opgericht op initiatief van het CNV en de CBTB. De eerste ledenvergadering was op 4 mei van dat jaar, de afdeling telt dan 29 leden. De contributie werd vastgesteld op 0,40 cent, een echtpaar betaalde 0,75 cent per maand. Wijnie van Weelden-Heineke is het oudste lid (98!) en bezocht tot voor kort nog de bijeenkomsten, ze was vooral gek op het koersballen. Thom Bonis is met zijn 94 jaar de oudste man die lid is. In 2016 organiseerde hij nog een boottochtje naar de Biesbosch. Jarenlang ontmoeten de PCOB leden elkaar in de Exoduskerk, totdat deze in 2018 wordt omgevormd tot gezondheidscentrum. 

MOLENAAR Thans komen ze samen in de Ontmoetingskerk op Stalkaarsen, daar is alles gelijkvloers en beter toegankelijk voor minder mobiele ouderen. Maandelijks ontmoeten ze elkaar op maandagmiddag; in de jubileumnieuwsbrief zijn alle sprekers vanaf 2014 opgenomen. Het biedt een inkijkje in de variatie van onderwerpen die aan bod komen zoals kunsthistorie, stichting MAF, boekbinden, spreekwoorden en gezegden of over de vestingwerken van Gorinchem. Tijdens de laatste bijeenkomst in september was molenaar Kees Noorlander te gast. Delen van lief en leed wordt opgepakt door de commissie welzijn, Nelly Leeuwenstein zorgt voor het samenstellen van de maandelijkse nieuwsbrief. Soms maken ze een reisje zoals met de museumplusbus. Vanwege het gouden jubileum maakte de afdeling in september een uitstapje naar de Rotterdamse haven.

OUDERENADVISEURS Ook op andere manieren probeert de PCOB haar leden bij te staan zoals met hulp bij de belasting. Of recent nog bij bewoners van de Alexanderflat die opzien tegen de komst van het warmtenet, de ouderenadviseurs van de afdeling geven dan advies. Ook richting politiek willen ze als ouderen hun stem laten horen, ooit maakten ze onderdeel uit van de seniorenraad in de stad. Maar tijdens de jubileumviering overheerst vooral de gezelligheid. Nico Blom bespeelde het orgel in de Johanneskerk en na afloop was er hapje en een drankje. Maar ook de fotoboeken van Maartje en Cees Duyzer over de vele uitstapjes die de PCOB leden maakten, konden die middag bekeken worden. 

Jubileumuitgave van de jubilerende PCOB