Karin Eppink, Ariena Ruwaard en Joke Jordans na de onthulling van het gedicht
Karin Eppink, Ariena Ruwaard en Joke Jordans na de onthulling van het gedicht Hannie Visser-Kieboom

Ariena Ruwaard ontlokt glimlach met ‘bloemetjes’ gedicht

20 oktober 2022 om 12:37 Kunst

GORINCHEM Bibliotheekmedewerker Joke Jordans liep enkele maanden geleden langs de bibliotheek in Dordrecht en ontdekte daar gedichten van Ariena Ruwaard uit Gorinchem. Dat wilde ze ook wel in de bieb in Gorinchem. Vanmorgen vond de onthulling plaats.

‘Binnen mijn perken, zet ik de bloemetjes buiten’. Kort en bondig is het gedicht van Ariena Ruwaard, niet hetzelfde gedicht als bij de bibliotheek in Dordrecht, maar speciaal uitgezocht voor Gorinchem. ‘’Ik had er een beetje moeite mee dat Ariena wel in Dordrecht was te lezen en niet bij ons omdat ze een kunstenares is uit Gorinchem. Toen heb ik gevraagd of we ook in Gorinchem een gedicht op het raam konden plaatsen. We hebben eerst een raam gekozen en toen samen met Ariena en Karin gekeken wat daar op paste”, zo vertelt Joke Jordans alvorens het gedicht wordt onthuld. Toen de keuze eenmaal viel op het korte gedicht van Ariena, kon Karin Eppink aan de slag met het ontwerp voor op het raam. Een mooie grote bloem, met schuilend onder de bladeren een meisje dat een boek leest. Een soort moderne versie van het schilderij van Johannes Vermeer van de boeklezende vrouw. 

,,Ik heb het ontwerp gemaakt op mijn Ipad en daarna ben ik twee dagen bezig geweest om  het op het raam aan te brengen. Ik vind zelf dat het heel goed is gelukt. Het is ook de grootste schildering die ik ooit heb gemaakt”, zo vertelt de ontwerper van lettering en illustraties. Eenmaal buiten mag ze samen met Ariena Ruwaard het gele gordijn wegtrekken voor het raam. ,,O, wow, wat grappig. Al ontlokt het mensen maar een glimlach, dan is het al genoeg. Mensen willen niet altijd lang stilstaan bij een gedicht”, zo is haar eerste spontane reactie. Ook Joke Jordans is enthousiast. ,,Je kunt het in het voorbijgaan al lezen.” Ze schreef het gedicht ‘Binnen mijn perken, zet ik de bloemetjes buiten ergens in 2014. ,,Ik vind die korte gedichten altijd leuk, al schrijf ik soms ook wel langere gedichten.”

Ariena Ruwaard schreef al enkele boeken, die werden geïllustreerd door Mark Ruwaard. Maar ze maakt ook andere ook andere kunstvoorwerpen. Zo geeft ze zaterdag 26 november in de bibliotheek een workshop borduren met afval. Daarin laat ze zien hoe je met spullen die je anders weg zou gooien, toch nog iets leuks kunt maken. Ook Karin Eppink, de ontwerper van de tekening, zet aan tot creativiteit. In de bibliotheek ligt een afdruk van haar ontwerp, dat zelf ingekleurd mag worden. Wie het op instagram post maakt kans op een prijsje. 


Ariena Ruwaard bekijkt het resultaat na onthulling van het gedicht
Het gedicht vlak voor de onthullling
Het gele gordijn hield het gedicht nog even geheim voor voorbijgangers
Kleur in en stuur in naar @studiosmalt op Instagram en win iets leuks