De fraai verlichte Dalempoort .
De fraai verlichte Dalempoort . GP-buro

Fraai lichtspel in Vestingdriehoek tijdens ‘We sluiten de Linies’

24 oktober 2022 om 11:23 Historie

GORINCHEM We Sluiten de Linies zette zaterdagavond de Hollandse Waterlinies in de schijnwerpers. In de vestingdriehoek werden de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem prachtig uitgelicht. 

In Gorinchem werden de vestingwal tussen Buiten de Waterpoort en molen De Hoop uitgelicht. Op diverse plaatsen werd je verrast door kunst, muziek en optredens. Startpunt van de route was de Waterpoort. Waterschap Rivierenland sloot en opende met de hand de Dalempoort (foto), ook deze was fraai uitgelicht en konden bezoekers genieten van de Zangwerkplaats Vocals onder leiding van Helga Buitelaar. Bij molen de Hoop trad Breaksquad op.

JACOBA VAN BEIEREN Ook in vestingstad Woudrichem konden bezoekers genieten van mooie verhalen en een prachtig verlichtte vesting. Verhalenverteller Franciscus liet bij het beeld van Jacoba van Beieren weten dat zij de grondlegger is van de Nederlandse natie, vanaf haar bezoek in 1419 in Woudrichem stapte de verhalenverteller met zevenmijlslaarzen door de historie van de waterlinie. Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland vertelde aanstekelijk over de West Beer en de Oost Beer, die beiden onderdeel zijn van de waterkering in Woudrichem. Op de West Beer kan gewandeld worden over de brug. Op de Oost Beer is een ‘monnik’ te zien, een uit baksteen opgemetselde paal om de vijand te weren.

.

Bij het brugwachtershuis vertelde een verhalenverteller over de waterlinie
Korenmolen de Hoop in het licht
Buiten de Waterpoort werd de sluis en de Koreaanse beelden in blauw licht gezet
Bij het standbeeld van Peer Verhagen werden sterke verhalen over Woerkumse vissers verteld
Verhalenverteller Franciscus bij het beeld van Jacoba van Beieren
Ook de waterstanden in de stadspoort werden uitgelicht