Lolia (12) vindt de kinderboerderij één van de leukste plekken van Gorinchem.
Lolia (12) vindt de kinderboerderij één van de leukste plekken van Gorinchem. Mirjam de Swart

#WijzijnGorinchem: Lolia (12), kinderburgemeester

24 oktober 2022 om 16:58 Mensen

GORINCHEM De 12-jarige Lolia woont 7 jaar in Nederland. Samen met haar gezin vluchtte ze uit Syrië. Ze kwam uiteindelijk terecht in het asielzoekerscentrum aan de Gildenweg in Gorinchem. Tegenwoordig woont ze met haar moeder en zussen in Stalkaarsen. Ze gaat naar de Anne Frankschool in de Haarwijk. Daarnaast is Lolia sinds het begin van dit jaar kinderburgemeester van Gorinchem.

Of ze kinderburgemeester is geworden omdat ze veel dingen anders wil in Gorinchem? Lolia hoeft niet lang na te denken over haar antwoord. ,,Eigenlijk hoop ik dat alles hetzelfde blijft. Ik hoop dat als ik later groot ben en hier weer kom dat alles nog is zoals nu. Dan voel ik me direct weer thuis.”

In de loop van het gesprek weet Lolia toch wel een aantal zaken te noemen die beter kunnen in Gorinchem. Meer winkels bijvoorbeeld, vertelt Lolia. Een groot overdekt winkelcentrum zoals in Rotterdam zou ze wel zien zitten. En minder zwervers op straat is ook een wens van Lolia. Verder vindt ze dat de Gorcumse politiek goed luistert naar de kinderen in haar stad. ,,Als Gorinchem niet om kinderen zou geven, zou ik geen kinderburgemeester zijn geworden.”

Lolia heeft het erg naar haar zin in Gorinchem. Ze voetbalt graag met haar vriendinnen bij het Centraal Punt van Stichting Boukie aan de Grote Haarsekade in Gorinchem. De kinderboerderij vindt ze de leukste plek in Gorinchem. ,,Ik kom daar graag om met de dieren te knuffelen en te spelen.” Ze voetbalt graag en na lang aandringen bij haar moeder mag ze binnenkort starten bij SVW.

,,Op school vind ik rekenen het leukst”, vertelt Lolia. ,,Vooral de moeilijke sommen. Volgend jaar ga ik naar de middelbare. Ik kijk erg uit naar de wiskundelessen. Ik heb VWO-advies gekregen, maar ik hoop dat ik naar het gymnasium kan.” In haar vrije tijd leest Lolia graag. Boeken van Spekkie en Sproet bijvoorbeeld. ,,Eigenlijk zijn die iets te makkelijk voor mij, maar ik lees alles wat ik krijg. Ik houd gewoon heel erg van lezen.”

Wil je net als Lolia vertellen hoe je het vindt om in Gorinchem te wonen? Wat houd je bezig? Waar maak je je hard voor? Laat het dan weten door een mailtje te sturen naar de redactie van De Stad Gorinchem: stad.gorinchem@bdu.nl

Afbeelding